Foto:

Te gedogen verboden

  Column

Het kan door het warme weer komen, maar ik heb afgelopen week in ons winkelcentrum weer geen boerka gezien. Je ziet die dingen sowieso sporadisch. Zo weinig zelfs dat het mij ontgaat waarom de boerka sinds deze week zo nadrukkelijk verboden moet worden in het OV, ziekenhuizen, scholen en overheidsgebouwen. Gevalletje van schieten met een kanon op een mug? Ik zou zeggen schouder ophalen en doorfietsen maar.

Dat laatste blijkt echter niet te gebeuren. Steeds meer (opvallend veel linkse) gemeenten en andere instanties maken stampij en geven aan het boerkaverbod niet te willen handhaven. Wet of niet, de boerka wordt daar gewoon gedoogd. Oftewel, officiële instanties gaan iets toestaan dat eigenlijk verboden is. Zelfs de politie, handhaver bij uitstek, gedoogt vrolijk mee. In aanloop naar de invoering kwam onze hermandad zelfs met de geruststellende mededeling dat wie met boerka naar de politie stapt gewoon netjes geholpen wordt.

Zonder handhaving is een verbod niet geloofwaardig

Maar goed, geen boerka dus afgelopen week in onze winkelpromenades. Nog wel tientallen appende fietsers. Terwijl het sinds vorige maand (ook alweer) verboden is je mobiele telefoon tijdens het fietsen in je hand te houden. Ik geef het meteen toe, zelf heb ik ook wel eens geappt op de fiets. En anders dan het boerkaverbod begrijp ik deze maatregel weer wel. Afleiding door je telefoon vergroot de kans op ongelukken zienderogen.

´s Lands belangrijkste verkeersagent verscheen eind juni in de journaals om te vertellen dat het appverbod op de fiets de hoogste prioriteit krijgt. "Geen coulance dit keer, we gaan meteen bekeuren!" Maar ook dat laatste valt dus wel weer mee. Dat bleek toen ik vorige week op YouTube naar politievlogger Jan-Willem keek, die tijdens zijn werkzaamheden filmpjes schiet en ons zo een kijkje gunt in het alledaagse politiewerk. Jan-Willem croste op zijn motor door Utrecht en zou vooral aandacht schenken aan appende fietsers. Kat in het bakje zou je denken. Het duurde bijna tot de lunch voordat de eerste overtreder werd betrapt. Een jongedame die na een benepen 'sorry' en het wegstoppen van haar telefoon mocht doorpeddelen. Zonder bekeuring dus. En dat ging na de lunch niet anders. In totaal werden er 16 overtreders aangesproken en na afloop van de dienst stond de teller van het aantal prenten op...nul.

Gaan de politiebonden opnieuw gelijk krijgen? "De regering verzint elke keer iets nieuws. Qua veiligheid is dit zonder meer een uitstekend plan. Maar je moet ook geloofwaardig blijven wat handhaving betreft. Twintig kleine dingen maken één groot ding, politiemensen krijgen er steeds weer taken bij. Als er geen mensen bijkomen, dan moeten ze de handhaving van dit verbod dus maar vergeten." En zo werd ook het appverbod gedumpt in het al overvolle bakje 'Te gedogen verboden'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden