Foto:

Ophefkunst

  Column

Waar denkt u aan als u over de Hoornbrug rijdt, langs dat rode slakkenhuis in de middenberm? Wordt u ontroerd door de pure esthetische kwaliteit? Wordt u zich bewust van de dynamiek van die locatie, waar auto’s, trams en schepen samenkomen? Dat laatste punt verzin ik niet zelf, dat komt van de website van de gemeente Rijswijk. Zelf ben ik zeker geen kunstkenner, en abstracte kunst zegt mij meestal niet veel. Toch lijkt het me prima om de openbare ruimte aan te kleden met kunst, omdat het een mens toch aan het denken kan zetten, kan uitdagen en inspireren.

Maar ja, kunst is al snel een frivole verspilling van belastingcenten. Zo is er in deze komkommertijd ineens weer wat reuring ontstaan over een nieuw kunstwerk dat neergezet moet worden bij de herinrichting van het Bogaardplein. Dat kunstwerk mag wat kosten, de gemeente heeft er maar liefst €200.000 voor gereserveerd, in 2016 al. Guttegut, wat een geld, klonk er ineens uit een bepaalde hoek van de gemeenteraad, en dat voor kunst. Dat geld kan toch zeker wel beter besteed worden? De gemeente heeft net een tekort van €7,5 miljoen voor de kiezen gekregen. En dan nu twee ton voor kunst?

Zelfs tot in de Telegraaf werd er afgelopen juni geklaagd over het ‘GroenLinks-initiatief’. De teneur is duidelijk: kunst is een stomme linkse hobby, duur bovendien, en waar is dat nou helemaal voor nodig? Kortom, het is dus lekker stampij maken over die twee ton voor een ‘links kunstwerk’, maar voor tientallen miljoenen een nieuw Huis van de Stad, mét parkeergarage? Daar leest u dan weer niets over in de Telegraaf. Dit gedoe is ook wel oud gedoe, want eind vorig jaar was er namelijk ook al ‘ophef’ over dit kunstwerk. Toen stelde Beter Voor Rijswijk (toen nog oppositiepartij) al kritische raadsvragen over deze uitgave. Nu slaan Onafhankelijk Rijswijk en Rijswijks Belang weer op de trommel. Leuk detail: vlak voor de zomer werd een motie van Rijswijks Belang om het ‘peperdure kunstwerk’ te annuleren verworpen door de raad. Ook Beter voor Rijswijk (nu in het college) stemde tegen, en dus blijkbaar vóór dit Groenlinks-initiatief.

Tot slot nog een kleine nuance: in november las u in deze krant over de Commissie Kunstruimte van de gemeente. Daar werd uitgelegd dat de gemeente bij bouwprojecten als stelregel 1% van het budget kan besteden aan kunst, met een maximum van €65.000. In dat licht is de ophef over een kunstwerk van €200.000 wel begrijpelijk. Het college moet daarom wel met een beter verhaal komen dan “Als je het karakter van een groot plein wil veranderen, heb je ook een groot kunstwerk nodig”, als antwoord op de hierboven genoemde raadsvragen van Beter Voor Rijswijk. Ik wil zeker niet beweren dat die twee ton bij voorbaat al weggegooid geld is en wat mij betreft komt dat kunstwerk er gewoon. Maar transparantie is de enige remedie tegen de nogal gemakzuchtige kritiek op dit soort projecten, en daar ontbreekt het nu wel aan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden