Foto:

Basis Op Orde ?

  Column

U kent hem vast, striptekenaar Jan van Haasteren. Spelletjesfabrikant Jumbo maakte tientallen legpuzzels van zijn tekeningen. Van Haasteren tekent al 30 jaar humoristische platen die bol staan van absurde gebeurtenissen. Hoe langer je naar zo´n prent kijkt, hoe meer je ontdekt. Wat kan die man tekenen zeg.

Mijn tandarts verzamelde vroeger Jan van Haasteren posters. Die prikte hij dan met vier punaises aan het plafond van zijn behandelkamer. En terwijl hij zich een weg baande in de wortelkanalen in je kaken, zocht jij je weg in de gezellige chaos recht boven je op het plafond. Zelf kocht ik ooit zo´n Jan van Haasteren puzzel getiteld ´Het Dorpsplein´. Bij het opruimen afgelopen week vond ik die doos en mijn gedachten dwaalden af.

Vertrouwen is basis
voor samenwerken

Voor mijn ogen tekent óns dorpsplein, het Bogaardplein zich af. Centraal staat het stadhuis Hoogvoorde. Vier vlaggen op het dak, die van Nederland en Rijswijk, een regenboogvlag en een piratenvlag. Een bode is fier bezig een vijfde vlag te hijsen met opschrift 'Basis Op Orde', indachtig het college-motto. Uit de achterdeur vertrekken 31 zomers geklede mannen en vrouwen met rolkoffers richting Rijswijk-Zuid. Bij de draaideur aan de voorzijde schoppen intussen vijf schoenen een man met twee dikke dossiermappen onder zijn armen naar buiten. Het tafereel wordt gadeslagen door een rits angstige ogen die vanaf de eerste verdieping door de jaloezieën naar buiten gluren. Links staat een mannetje van de reiniging te wachten om het straatje schoon te vegen. Intussen rijdt een zongebruinde zakenman in een dikke BMW lachend richting de draaideur. Op het dak van zijn auto is een antieke kassa gebonden en uit de uitlaat walmt de tekst 'uurtje factuurtje'. Links op het plein timmeren twee bouwvakkers een plank voor een lege etalage waar nog net een poster te lezen is 'Opheffingsuitverkoop'. In het midden gooit iemand een emmer vol munten in de parkeerautomaat en rechts op het plein is een kunstenares aan het kleien met iets wat op een doofpot lijkt. Kortom, een alledaags Rijswijks tafereeltje.

Alledaags? Inderdaad. Vorige week dinsdag had de laatste gemeenteraad voor de vakantieperiode plaats. Na een vrijwel inhoudsloos kaderdebat namen raad en college voor zo'n acht weken afscheid van elkaar. De raad heeft amper zijn hielen gelicht of het college besluit woensdagmorgen een van zijn top­ambtenaren weg te sturen. Het is niet aan mij hierover te oordelen, wel ben ik verbluft over de timing. Zo'n besluit komt niet uit de lucht vallen en was dinsdagavond tijdens de laatste raadsvergadering ook al bekend. Volop gelegenheid dus de gemeenteraad, desnoods vertrouwelijk, dinsdag al over dit ingrijpende congé te informeren. Raadsleden vertrokken echter niets wetend en misschien rekent het college erop dat dit akkefietje snel overwaait. Ons college ijvert voor een Basis Op Orde. Basis voor een goede werkverhouding is in mijn ogen vertrouwen. Dat laatste lijkt er richting gemeenteraad niet te zijn. Zullen we die 'Basis Op Orde' vlag dan ook nog maar even strijken?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden