Foto:

Voorspelbare ongemakken

  Column

Het gaat goed in Nederland. Zo goed zelfs dat we tegenwoordig voor elke oplossing moeiteloos een nieuw probleem weten te vinden. Is het u al eens opgevallen dat uw buurvrouw regelmatig met een gebogen hoofd over het trottoir loopt te zwalken? En ik zeg welis­waar buurvrouw, maar dit kan evengoed buurman zijn. Dat gebogen hoofd, zo las ik afgelopen week, komt dan vanwege de last van een klein kind dat zij of hij met zich meedraagt. Voordat u nu roept dat uw buren helemaal geen kinderen hebben, dat van dat lastige kind bedoel ik hier in overdrachtelijke zin.

Ik stuitte op zo'n onderzoek waarvan je denkt leuk om te weten maar wat kan ik hier eigenlijk mee? Nederlanders blijken gemiddeld twee uur per dag naar hun smartphone te kijken. Wie wel eens in de bus, tram of trein stapt, kan dit moeiteloos beamen. Dat urenlange gebruik van je telefoon blijkt nu ook slecht te zijn voor je wervelkolom. Door het voorover buigen naar je smart­phone wordt je hoofd namelijk veel zwaarder en ontstaat er extra druk op die wervelkolom. Weegt je hoofd normaliter zo'n 4 tot 5 kilo, gebogen kan dit oplopen tot wel 27 kilo. Om dit iets meer tot de verbeelding te laten spreken concluderen de onderzoekers, en hier komt meteen die peuter: Gelijk aan het gewicht van een klein kind op je nek. Hun advies om klachten te voorkomen: Houd je hoofd recht en leg je smartphone eens wat vaker opzij.

Gebruikers smartphone sneller uit hun evenwicht

Omdat diezelfde onderzoekers snappen dat wij zo'n aanbeveling niet klakkeloos overnemen, ontleden zij ons lichaam nog een stukje verder. Een langdurig hoge druk op je wervelkolom heeft naast nekklachten namelijk nogal veel meer vervelende bijkomstigheden. Smartphonekijkers zijn bijvoorbeeld niet in staat in een rechte lijn te lopen en verliezen sneller hun evenwicht. Chronische hoofdpijn is weer een ander ongemak maar ook gespannen gewrichtsbanden worden geweten aan ons overmatig smartphonegebruik. Nog steeds niet overtuigd? U krijgt last van zenuwschade en gaat wazig zien. Ook krijgt u steeds meer moeite om uw hoofd te draaien en oh ja, u kunt alvast een afspraak gaan inplannen met een reumatoloog voor de behandeling van uw vroege artritis. Last-but-not-least, uw longcapaciteit krijgt een knauw. Door een slechte lichaamshouding loopt u het risico 30% van uw longcapaciteit te verliezen.

Nutteloos of niet zo'n onderzoek, de resultaten klinken in elk geval verontrustend. Maar we weten ook dat de gemiddelde gebruiker eigenwijs genoeg is en hier dus niks mee gaat doen. Het aantal smart­phones gaat de komende jaren bovendien nog verder groeien en we gaan hem voor veel meer zaken gebruiken. Het laat zich voorspellen dat daarmee ook het aantal gezondheidsproblemen onvermijdelijk verder oploopt. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Toch wel jammer dat zo'n mooie uitvinding ook voor zoveel ongemakken kan zorgen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden