Foto:

Geven en nemen

  Column

De politiek versnippert. Niet alleen in de Tweede Kamer, waar dertien partijen knokken voor de verschillende belangen van hun kiezers. Ook in de Rijswijkse gemeenteraad kunnen we er wat van. In onze raadzaal hebben zich niet minder dan tien politieke partijen en partijtjes genesteld.

Na het uiteenvallen van het college dit voorjaar nam Beter Voor Rijswijk, die als winnaar van de verkiezingen eerder buitenspel was gezet, het voortouw voor een nieuw college. Vijf partijen - van links via het midden naar rechts - schoven aan, (persoonlijke) pijnpuntjes werden weggemasseerd, wensen op tafel gelegd en een akkoord gesloten. Na maandenlange onderhandelingen kon ons nieuwe college met twee oudgedienden en drie nieuwkomers (eindelijk) aan de slag.

Linkse én rechtse partijen in één Rijswijks college bleek eerder een gedurfde melange. Ook dit nieuw aangetreden college, met vijf partijen verdeeld over het volledige spectrum, is er dus nog niet. In onze versplinterde raadzaal wordt geven en nemen geheid de enige manier om te overleven.

De twee inmiddels meer ervaren wethouders van D66 en WIJ. begrijpen - vooral dit nemen - als geen ander. Zij dropten met­een twee al langer lopende dossiers op tafel waarvoor zij in hun vorige en mislukte collegeperiode het nodige voorwerk hadden verricht. Allereerst het openhouden van het Rijswijkse asielzoekerscentrum. De wenkbrauwen van menig BvR-stemmer frons­ten toen bekend werd dat uitgerekend ook hun partij hiermee nu instemt. Maar ja, politiek is geven en nemen hè? Onze lokale afdeling van Groep de Mos greep overigens meteen haar kans, eigende zich het gevoelige onderwerp toe en kwam met een (kansloze) motie om het centrum alsnog te sluiten.

En dan een ander links speeltje, ons eigen lokale cultuurpaleisje in het oude stadhuis. Ook hiervoor is afgelopen dinsdag het groene licht gegeven. En dat leidt opnieuw tot gemengde gevoelens. Bij de BvR bijvoorbeeld die veel extra parkeerproblemen voor de wijk voorziet en nu genoegen moet nemen met de toezegging dat de gemeente de parkeersituatie in het nu al overvolle gebied blijft ´monitoren´. Of het CDA dat altijd heeft aangegeven wars te zijn van onverantwoorde financiële avonturen en dit keer tandenknarsend toch moet instemmen met dit risicovolle waagstuk. Politiek is geven en nemen hè?

Wat wordt het volgende gevoelige dossier? Is dat andermaal de Energietransitie of durft geen partij zich nog aan dit rampdossier te wagen? Of ligt de bal nu ook eens bij de drie andere collegepartijen? Die hebben inmiddels toch al genoeg water bij de wijn gedaan? Het is tijd dat deze nieuwkomers zich gaan profileren met de eigen ideeën waarin ook hún kiezers zich herkennen. De linkse collegepartijen hebben hun punten binnengeharkt, want politiek is nemen. Nu is het tijd om ook te geven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden