Foto: RHOBBY

Woorden en daden

  Column

Tijdens de grote vluchtelingencrisis van 2015-2016, toen er veel mensen richting Europa en Nederland kwamen op de vlucht voor oorlog, moesten er snel nieuwe opvanglocaties geopend worden. Ook de gemeente Rijswijk nam gelukkig haar verantwoordelijkheid. De deal was: vijf jaar, maar tussentijds evalueren na drie jaar. De komst van het azc ging destijds met veel protest gepaard. Dat is best logisch, maar helaas werden gemeenteraadsleden bedreigd, en ook in de gemeenteraad zelf werd in niet al te frisse taal over de komt van het azc gesproken. Zo was Beter Voor Rijswijk mordicus tegen, zo blijkt hun inbreng in een raadsvergadering destijds: “Wie garandeert ons dat er geen terroristen tussen zitten? Wie garandeert ons dat er geen zogenaamde kindbruiden en pedofielen tussen zitten? [...] De beelden liegen er niet om. Het paard van Troje komt steeds dichter bij. [...] Beter voor Rijswijk is gekozen door de Rijswijkers om te luisteren naar de Rijswijkers. Wij hebben dat gedaan. Wij komen onze beloftes wel na.” Dit soort retoriek over mensen in een zeer moeilijke en kwetsbare positie (‘terroristen, pedofielen, paard van Troje’) vind ik nogal onfris, maar goed, aan duidelijkheid geen gebrek.

Het azc was ook tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen een issue. Zo stelde Beter Voor Rijswijk onder meer: ‘Verder moet de opvang in het asielzoekerscentrum stoppen. Dit centrum waar Beter voor Rijswijk al vooraf aangaf dat dit problemen zou geven was ooit bedoeld voor asielzoekers die legaal in Nederland mogen blijven. Er zitten nu zelfs illegalen. Daarnaast zijn er vele tientallen “incidenten” te betreuren. Dat willen wij niet in onze gemeente.’

En het is waar: in februari werd bekend dat er een groeiend aantal incidenten was die gelinkt werden aan het azc, variërend van winkeldiefstal tot openlijke geweldpleging. Burgemeester Bezuijen wist te melden dat dit vooral werd veroorzaakt door asielzoekers uit veilige landen. In reactie hierop nam het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) maatregelen door een aantal raddraaiers terug te sturen naar het land van herkomst. Beter Voor Rijswijk was zoals te verwachten hier niet erg over te spreken: ‘Wat Beter voor Rijswijk betreft, denk ik dat gewoon na drie jaar moeten zeggen, zeker gelet op de meer dan 200 incidenten die er hebben plaatsgevonden: stoppen met die handel’, aldus de fractievoorzitter. Die drie jaar, dat is het eerder genoemde evaluatiemoment, waarop de gemeente voortijdig zou kunnen besluiten het azc dicht te gooien. ‘Stoppen met die handel’, dus.

Maar wat blijkt? Het azc blijft toch nog twee jaar open, de gemeente gaat het contract met het COA gewoon verlengen. Grootste partij in de gemeenteraad, die nu deel uitmaakt van het gemeentebestuur? Beter Voor Rijswijk, die nu ineens vóór behoud van het azc is, ondanks Alle Grootste Beloften aan De Rijswijkse Bevolking. Tja, zo ziet u maar weer hoe dit soort partijen te werk gaan. Gemiste kans voor Beter Voor Rijswijk om die ferme verkiezingsbelofte in te lossen en sneller van het azc af te komen. Mogelijk dat deelname aan de lokale macht (of het pluche, zo u wilt) toch doet inzien dat stoere kroegpraatjes vanaf de zijlijn toch niet zo praktisch zijn als je zelf aan het stuur zit en als een gewone politieke partij je verantwoordelijkheid moet nemen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden