Foto:

Nog even geduld a.u.b.

  Column

Bij welke bank zit u? Ik zelf zit bij die oranje bank. Nee, ik noem geen namen. Maar als ik zeg die bank met die leeuw in zijn logo en waarvan die topman vorig jaar probeerde zijn toch al riante jaarwedde nog eens te verdubbelen, dan weet u genoeg.

Bankieren doe ik - ik neem aan net zoals u - voor een groot deel digitaal. Dat betekent regelmatig inloggen op de website van mijn bank, daar het saldo checken, betalingen verrichten, een beetje schuiven met mijn schaarse spaarcentjes. En daarna log ik weer netjes uit. Bij dat uitloggen verschijnt er dan prompt een korte enquête op het scherm. Die gaat meestal over mijn vertrouwen in de economie. Met vragen zoals 'Is het aantal koophuizen in uw straat gestegen of gedaald?' Of 'Hoe snel vindt u een nieuwe baan als u ontslagen wordt?' Iedere dag weer een nieuwe vraag.

Vorige week wilde mijn bank meer over mijn koopkracht weten: 'Koopt u meer of minder dan voor de crisis van 2008?' Geen idee dacht ik maar vinkte toch het antwoord 'iets meer' aan. Mijn bank bedankte voor mijn stem, beloofde morgen terug te komen met een volgende vraag en ik las ter afsluiting dat er inmiddels al 33.123 stemmen waren uitgebracht.

Herstel van de consumptie? In 2025. Heel misschien.

Zonde van uw tijd zo'n enquête hoor ik u denken? Dat vond ik lange tijd zelf ook. Totdat ik er via dezelfde website achter kwam dat er bij mijn bank allerlei slimme economen werken die de dagelijks duizenden antwoorden minutieus vertalen naar de stand van de totale Nederlandse economie.

Zo berekenden deze cijferaars niet alleen dat consumenten in 2019 méér euro's uitgeven dan in 2008 maar ook hoeveel. Vervelend is wel dat we hiervoor aanzienlijk minder spullen en diensten terugkrijgen. Grote boosdoener? Onze basisbehoeften. Wonen, zorg, voeding, energie. Daaraan raken we steeds meer geld kwijt. 41% in 2019 volgens de rekenmeesters tegen 36% in 2008. En dat zelfs terwijl huishoudens onder meer door energiezuiniger (nieuw)bouw aanzienlijk minder energie zijn gaan gebruiken.

De Nederlandse economie trekt al jaren aan. Toch heeft ons consumptieniveau nog altijd niet dat van voor de crisis bereikt. 'Wen er maar aan', jennen de economen van mijn bank. Volledig herstel van de consumptie laat nog jaaaaren op zich wachten. Inkomensstijgingen blijven achter op de prijsstijgingen van onze basisbehoeften. En onder voorwaarde dat onze zorgkosten en die van de energietransitie een beetje binnen de perken blijven, kan het nog tot 2025 (!) duren voordat huishoudens weer evenveel goederen en diensten kopen als in 2008. Ruimte voor 'leuke dingen'? Die komt nóg later. Misschien.

U vindt dat we niet profiteren van de economische groei? Ik weet - dankzij die onderzoekjes van mijn oranje bank - nu tenminste hoe dit komt.

 

 

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden