Foto: RHOBBY

Nog even over het FvD

  Column

Waar was u, toen de uil van Minerva zijn vleugels spreidde over de brokstukken van onze beschaving? Waarschijnlijk thuis op de bank, kijkend naar de uitslagenavond van de NOS, waar u kon zien hoe, ook in Zuid-Holland, het Forum voor Democratie (FvD) de grootste partij van de provincie werd. In onze gemeente werd FvD ook de grootste, met 3930 stemmen (18%). Dat geeft toch te denken. De analisten in de praatprogramma’s die de uitslagen duiden, stellen dat een stem op het FvD voortkomt uit onvrede, een protest tegen de gevestigde partijen, het partijkartel zo u wilt. En dat terwijl Nederland toch vaak geldt als het gelukkigste land ter wereld, en als ik zo om me heen kijk in Rijswijk, zie ik nou niet bepaald een beschaving in brokstukken. Nou ja, enkele desolate gangen van In De Boogaard of de recente Rijswijkse kermis uitgezonderd, maar het gaat dan wel wat ver om dan ineens boreaal geëngageerd te gaan stemmen.

Meer specifiek wordt ook wel het klimaat genoemd als thema, daar Thierry Baudet (ook lijstduwer in Zuid-Holland) zich uitgesproken kritisch opstelt over de plannen van het kabinet. Maar zo is de lokale link met Rijswijk snel gelegd, want hier viel het college door onenigheid over het voornemen om Rijswijk van het gas af te krijgen, vast en zeker aangewakkerd door de landelijke scepsis over de klimaatplannen die vanuit bepaalde politieke hoek (zoals de FvD) gehoord wordt. En zo heeft de landelijke politiek zijn weerslag op de lokale politiek, en dat is jammer want zo dreigen lokaal gedragen oplossingen voor lokale problemen onder te sneeuwen. En echt, het lijkt goed te gaan in Rijswijk, maar het gemeentebestuur heeft nog genoeg te doen. Het nieuwe college, zonder de VVD dat het vorige college liet vallen, richt nu hopelijk zijn vizier op de lokale uitdagingen zonder al teveel bedwelmd te raken door de lavendelgeur die uit de landelijke en nu dus ook provinciale politiek onze kant op komt waaien.
Het is daarom toe te juichen dat het nieuwe college waarschijnlijk uit drie lokale partijen zal bestaan, aangevuld met CDA en D66 en het is nu afwachten hoe het nieuwe collegeprogramma eruit gaat zien. Ik hoop op een balans tussen aandacht voor lokale oplossingen, maar toch ook dat het nieuwe college zijn ogen niet sluit voor grotere thema's zoals de energietransitie. Want alle klimaatsceptici ten spijt, ook een gemeente als Rijswijk kan en moet haar steentje bijdragen.

Het draagvlak hiervoor kan echter alleen gevonden worden als het nieuwe college voldoende oog heeft voor de kleinere lokale issues, waarbij 'kleinere' zeker niet denigrerend bedoeld is: het gaat hierbij om zaken die ons als burgers rechtstreeks aangaan of waar we elke dag mee te maken hebben. Pakt de gemeente die zaken overtuigend aan, dan zal de Rijswijker vast en zeker bereid zijn om mee te denken over plannen om Rijswijk nóg groener en vooral duurzamer te maken, zonder hoogdravende doemdenkerij over de teloorgang van Onze Beschaving (wat dat ook moge betekenen).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden