Foto: Amy van Naamen

Jeukvrije vogels

  Column

Er woedt een ware strijd in Rijswijk. Heftiger dan Batman versus de Joker, voetballend Nederland tegen voetballend Duitsland en RTL tegenover Talpa. De eikenprocessierups maakt namelijk een opmars in Rijswijk en iemand moet daar een einde aan maken. Die 'iemand' is eigenlijk een snoepig klein vogeltje met een lieflijk geel buikje: de koolmees. Veertig nestkasten worden opgehangen om de koolmees naar Rijswijk te lokken.

Nu had de gemeente natuurlijk kunnen kiezen voor een vriendelijke aanpak, maar in plaats daarvan werd voor de barbaarse, bloederige variant gekozen. Deze koolmees wordt namelijk geacht als een gewetenloze huurmoordenaar de eikenprocessierups uit te schakelen. Hap, slik, weg. De twee zijn natuurlijke vijanden. Het plot van een wraakthriller met in de hoofdrol een Hollywoodster met schorre stem is er niks bij.

Niet zomaar haren, maar heuse brandharen met haakjes aan de uiteinden

Waarom moeten de schattige koolmeesjes een klopjacht openen op deze rups? Omdat de eikenprocessierups nou niet bepaald het kindvriendelijke Rupsje Nooitgenoeg is. Het beestje kruipt met al zijn vrienden, kennissen en familie over bomen heen. Ieder met 700.000 haren op hun rug. Niet zomaar haren, maar heuse brandharen met haakjes aan de uiteinden.

Klinkt naar en dat is het ook. Als u met die brandharen in aanraking komt, kunt u last krijgen van jeuk, huiduitslag en irritatie aan uw ogen of aan uw luchtwegen. Na twee weken verdwijnen de klachten vanzelf. Ik zou er zeker niet op zitten te wachten, maar is het echt nodig om meteen de hele populatie weg te vagen?

Mocht u toch zenuwachtig worden van het vooruitzicht om met jeuk rond te lopen, hier volgt de omschrijving van de 'loslopende verdachte': de eikenprocessierups – of voor wie interessant wil doen de Thaumethopea processionea – heeft een zwart lijfje met lichte strepen op zijn zij en een lading wild oranje haar.

Naarmate de rupsen ouder worden, neemt grijs de overhand. Waar u en ik ook last van hebben, zeg maar. Ik zou er nog een compositietekening bij willen voegen, maar met mijn tekenkunsten zou u dan waarschijnlijk een egel aanzien voor een eikenprocessierups.

Voorheen werden alleen de nesten van de eikenprocessierupsen weggezogen. Ik heb geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen. Liepen gemeentemedewerkers dan door Rijswijk met een rugzak waaraan een stofzuigerslang vastzat? Als een soort moderne Ghostbusters?

Best wreed om zo een heel rupsennest te elimineren. Vergeleken daarmee is de koolmees-oplossing inderdaad nog best vreedzaam. In ieder geval hebben de Rijswijkse koolmeesjes dan volle buikjes. Eén ding is zeker: het leven van een Rijswijkse eikenprocessierups gaat niet over rozen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden