Foto:

Misrekening

  Column

Goedendag, Hans Mommaas hier, directeur van het PBL. U weet wel, dat Planbureau bekend van die achterhaalde cijfertjes waarmee ons kabinet een tijdlang volhield dat de energieprijzen dit jaar niet omhoog zouden gaan. Een fikse misrekening weet u inmiddels.

I have a dream, misschien heeft u mijn interview wel gelezen. Ik droom ervan dat Nederland in no time de wereldwijde koploper wordt in de energietransitie. Iemand moet het toch doen en daarom gaan we ons mooie kikkerlandje volstouwen met windmolenparken en van elke vrijgekomen akker maken we een glimmende zonnepanelenwei. Mijn PBL levert hiervoor ingewikkelde beleidsanalyses aan op het gebied van milieu en zo. Die analyses worden vervolgens weer vertaald in kostbaar kabinetsbeleid. Er werken maar liefst 250 goedbetaalde ambtenaren bij het PBL, stuk voor stuk mensen die vanzelfsprekend stemmen op D66 of GroenLinks. Inderdaad, het is een kleine groene elite die bepaalt wat de rest van Nederland betaalt.

Windmolens en zonnepanelen kosten bakken vol geld, ik heb bedragen van vele miljarden gehoord. En de gewone burger moet dat gaan betalen. Op basis van onze adviezen gaan daarom de gemiddelde energieprijzen dit jaar alvast 300 euro omhoog. Gemiddeld hè, want grotere huishoudens of pensionados die de hele dag thuis de kachel blijven opstoken, betalen nog veel meer.

Zo'n stijging van opnieuw een paar honderd euro komt er volgend jaar weer. Ik durf nu al te voorspellen dat een vakantievliegreisje naar de zon er dan voor heel veel gezinnetjes niet meer in zit. Mooie bijkomstigheid is wel dat we met zo´n koopkrachtdaling toch mooi 285 (!) gram Co2-uitstoot per gevlogen kilometer per persoon gaan besparen. Tel uit je winst.

En met de volgende prijsstijging het jaar daarop zorgen we ervoor dat ook het autootje voor veel Nederlanders onbetaalbaar wordt. Scheelt toch ook weer 158 gram Co2 per gereden kilometer. Met een ­beetje geluk hebben de mensen dan nog net wat geld over voor een tweedehands fiets. Als dát lukt, hebben we die Co2-reductie naar nul samen toch maar mooi bereikt.

Of deze dure plannetjes doorgaan, hangt natuurlijk nog even af van de uitslag van de komende Eerste Kamerverkiezingen. Die worden woensdag onder de noemer Provinciale Statenverkiezingen gehouden. Maar ik heb goede hoop, we hebben de winst al bijna in the pocket. De huidige coalitie kent immers een trouwe achterban en die gaat altijd naar de stembus. Al die klagende tegenstanders doen dat niet. Die blijven woensdag mopperend thuis, zorgen voor een diepterecord in de opkomst en gunnen mijn klimaatvrienden de winst. Toch? Of maak ik nu zelf een grote rekenfout?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden