Foto:

Uitgewerkt

  Column

Het is u toch niet ontgaan, hoop ik? We krijgen een nieuwe Rijswijkse coalitie. De VVD was het niet eens met de kostbare klimaatmaatregelen van wethouder Borsboom (GroenLinks) en koos eieren voor zijn dure geld. De VVD maakte weer een ommezwaai en gaf daarmee de regie in handen van Beter voor Rijswijk (BvR). Deze partij, in getal winnaar van de laatste gemeenteraadsverkiezingen, claimde meteen de voortrekkersrol om een nieuwe coalitie samen te stellen.

Een makkie, zo leek aanvankelijk. BvR at een pizza met de VVD en bedacht al kauwend een coalitie BvR, VVD, CDA en... D66. Opvallend misschien die laatste partij, maar dat heeft er wellicht mee te maken dat politieke vriend en vijand na acht maanden bestuur gecharmeerd waren geraakt van de prettige bestuursstijl van D66-wethouder Van der Laar. Een aanwinst voor Rijswijk en die laat je niet zomaar gaan.

Een mooie kans dus voor de Rijswijkse D66-fractie zou je denken. Maar die dacht daar zelf iets anders over. Een week overleggen en een deadline later stapte de D66-fractievoorzitter alsnog uit de onderhandelingen. Omdat de BvR niet wil ingaan op onze pijnpunten, klonk het D66-excuus. Die pijn bleek, als we de reactie van BvR weer mogen geloven, niet zozeer van inhoudelijke maar meer van persoonlijke aard te zijn.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Ook voor de twee achterblijvers GroenLinks en WIJ. De stroeve onderhandelingen gunden hen zomaar het podium om de Rijswijker nog eens te overtuigen vooral in deze twee partijen te blijven geloven. WIJ. greep zijn kans en lanceerde de Cupido-express. Slecht voor natuur en dieren of niet, coalitiepartij WIJ. blies op Valentijnsdag 200 blauwe ballonnetjes op en dropte die onder het motto 'een beetje liefde voor iedereen' in het WIJ. milieu.

Eenzelfde profileringsdrang kreeg ook de bodemridders van GroenLinks in zijn macht. Deze partij lanceerde het idee van Tiny Forest, oftewel een minibos voor elke buurt: Een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Pfff. Alsof Rijswijk al niet groen genoeg is. Opvallend detail: Het plan komt in dezelfde week dat de gemeente Rijswijk eindelijk werk maakt van het achterstallig groenonderhoud. Her en her worden struiken en bosschages drastisch uitgedund of zelfs helemaal verwijderd. Opgeruimd staat netjes en juist op dat moment lanceert GroenLinks het idee meteen maar weer nieuw struikgewas aan te planten.

Cupido-express en Tiny Forests. Hoe hebben we het in Rijswijk ooit zonder kunnen doen? Eén ding wordt wel duidelijk. Partijen die in plaats van de echte issues zulke non-onderwerpen op de politieke agenda zetten, zijn uitgewerkt. Het presenteren van dergelijke plannetjes is terecht een sollicitatie naar een plekje in de oppositiebanken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden