Foto:

Kijken, kijken, niet koper

  Column

Menig kerk is gecharmeerd van glas in lood, maar in deze regio denken kerken wel twee keer na voordat ze nog met lood werken. Waarom? Het verhaal gaat als volgt: in de H. Benedictus- en Bernadettekerk begon het afgelopen week ineens in de kerk te regenen. En, nee deze kerk is niet zo geavanceerd dat het dak open en dicht kan. Toen men een kijkje op het dak nam, bleek dat zo ongeveer verdwenen te zijn. Een actieveling had 100 meter aan lood meegenomen, waardoor het water nu vrolijk door de plafondplaten lekt. En zo zijn er wel meer kerken in en rond Rijswijk plots 'dakloos'.

Wie steelt van de kerk moet toch een hoop lef hebben. Als er een hogere macht bestaat, zal die ongetwijfeld niet mild zijn voor mensen die uit zijn of haar 'huis' stelen. Zeg nu zelf: als u iemand betrapt op het stelen van de dakpannen van uw huis, bestaat de kans dat dit gespuis een tijdje met uw schoenafdruk op zijn achterste moet rondlopen.

Nog afgezien van eventuele straffen van bovenaf zijn de aardse straffen ook niet mals. Looddiefstal geldt als een heus misdrijf. Een maximum van vier jaar celstraf of een boete tot € 20.000 behoren tot de wapens van een rechter als hij het genoegen heeft een looddief te ontmoeten. Mazzelaars lopen de rechtszaal uit met een taakstraf.

Ik ben best benieuwd hoe een dag in het leven van een looddief eruit ziet. Laten we er even bij stilstaan dat de term 'loodzwaar' niet voor niets bestaat. Het spul is best zwaar. Dus om nou meters aan lood van een dak los te wrikken en naar beneden te krijgen? Als het niet crimineel was, zou ik bijna 'petje af' zeggen. Het gaat hier tenslotte niet om loden muntjes, maar om bliksemafleiders, grote platen en volledige goten.

En dat voor een beetje metaal. Nouja, een beetje… in IJmuiden wist een stel dieven enkele kilometers – ja, dat leest u goed – aan koper te stelen uit een appartementencomplex. Hele platen werden onder raamkozijnen vandaan gerukt.

O, en in Oud-Beijerland moest afgelopen zomer de ene na de andere basisschool het zonder loden dak doen. Hoofdrekenen betekent op die scholen ineens dat kinderen sommetjes maken terwijl er water op hun hoofd drupt.

U zult wel denken: als criminelen zo veel moeite doen, niet bang zijn voor de eventuele wraak van hogere machten, én riskeren om in de boeien geslagen te worden, moeten lood en koper wel heel waardevol zijn. Nou, dat valt dus vies tegen.

De actuele waarde voor een kilo lood ligt zo rond de € 1,30, koper levert ruim € 4 op. Tuurlijk, een lading van deze metalen levert een leuk bedrag op, maar het strafblad dat er mogelijk gratis bij komt? Dat lijkt me persoonlijk minder leuk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden