Foto:

Aangeslagen

  Column

Ik ben aangeslagen. Niet omdat de lokale partij Beter voor Rijswijk is begonnen met de onderhandelingen voor weer een nieuwe coalitie nadat GroenLinks en VVD er al na acht maanden de stekker uit hebben getrokken. Een botsing van belangen heet dat, die er al een tijdlang zat aan te komen. Het is wel te hopen dat we nu weer wat meer theater in de raadzaal gaan krijgen.

Nee, de narigheid lag in mijn brievenbus. Vorige week, het beloofde al met al een aardige dag te worden en ik ben vroeg uit de veren om mijn ochtendkrantje uit de bus te halen. En daar ligt ie: een brief afkomstig van de gemeente Rijswijk. Een tikkie nerveus scheur ik de groene (!) omslag open. Door u te betalen, lees ik meteen. En verder: Wegens Onroerende Zaak Belasting over tijdvak 2018. Daaronder pijnlijk vetgedrukt het bedrag. Hè, alweer? Die heb ik een week eerder toch ook al gehad? En meteen betaald? Nog staande bij mijn brievenbus vraag ik mij af of de doemdenkers dan toch gelijk krijgen. Worden alle door het kabinet aangekondigde belastingvoordeeltjes via een omweg dubbel en dwars bij de burger teruggehaald?

Belastingvoordeeltjes via een omweg dubbel en dwars teruggehaald?

Ik heb meteen geen zin meer in mijn krantje en zoek in mijn dressoir naar de eerdere aanslag. WOZ-tijdvak, locatie, adres, bedrag. Het lijkt er eender uit te zien. Ik veeg de beschuitkruimels van mijn eettafel en leg de twee geschriften naast elkaar. Kent u die puzzels nog met twee ogenschijnlijk dezelfde tekeningen die je vroeger wekelijks in de Donald Duck terugvond: Zoek de verschillen. Ik had er altijd een hekel aan en sloeg ze over. Maar vandaag even niet. De twee aanslagen blijken voor 99,5 procent identiek. Enkel het aanslagnummer en het betalingskenmerk verschillen. Met 100% gelijkenis had ik meer rust gehad.

Intussen is het bijna zeven uur. Bellen heeft natuurlijk nog geen zin en ik heb de gelegenheid me nog een tijdje op te vreten. Wat zou er toch aan de hand zijn? Er gaat van alles door mijn hoofd. Zou het van die gemeentelijke klimaatijveraars komen? Nemen die alvast een voorschot op de dreigende financiële tegenspoed? Of werken ze bij de belastingafdeling in duobanen en heeft niemand uitgelegd dat je dan alle werkzaamheden sámen moet doen en niet allebei één keer?

Negen uur. Ik grijp de telefoon. Een vriendelijke dame vraagt waarmee zij mij kan helpen. "Een dubbele aanslag? Dat zou zo maar kunnen. Maar zat de bijsluiter met onze verontschuldigingen dan niet bij die tweede aanslag?" Gezellig doorkeuvelend krijg ik te horen dat ik helaas niet de enige dubbel aangeslagene ben en dat - mocht ik de eerste al hebben voldaan - ik de tweede aanslag gewoon mag negeren. Gelukkig maar. "Wil ik u de bijsluiter misschien nog even nasturen?" Nee hoor, dank u wel. Ik hang snel op en begin opgelucht aan mijn krant.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden