Foto:

De dumpsaga

  Column

Het is bijna Valentijnsdag, dus laat ik het eens over dumpen hebben. Nu denkt u natuurlijk dat ik het ga hebben over de wrede zielen die op 14 februari zich midden in een restaurant over de tiramisu buigen en in het oor van hun liefje fluisteren 'Het is voorbij tussen ons. Maar het ligt niet aan jou hoor, het ligt aan mij.' Daar gaat deze column dus níet over.

Ik ga het hebben over iets dat park Overvoorde het Wilhelminapark en Steenvoorde met elkaar gemeen hebben: ze worden bedolven onder gedumpt vuil. Wat ooit parken vol groen en tevreden insecten en vogels was, zijn nu kopieën van de container naast uw huis. Her en der is troep gedumpt van klassieke vuilniszakken tot laminaat en – jawel – drugsafval. Waarom? Omdat het kan.

Alsof vuilnis in het wild dumpen binnen wijken al niet irritant genoeg was. Tuurlijk is het ergerlijk als de container vol zit als je net met drie vuilniszakken in je handen staat te balanceren. Maar om die zakken dan maar ergens neer te zetten en zonder blikken of blozen terug het huis in te lopen? Niet oké.

De enigen die daar blij van worden, zijn meeuwen die vuilniszakken kapot trekken tot hun hobby's rekenen. De oplossing is zo simpel. Zet die zakken gewoon even in het halletje en bel het nummer dat op de container staat. Ik durf te wedden dat de container binnen 24 uur geleegd is.

Maar goed, dat zwerfafval naast de container kan ik nog enigszins begrijpen. Dat is wel anders bij het wilddumpen van allerlei huisraad in openbare parken. Het lijkt zo logisch: als iemand de moeite doet om zijn halve inboedel in de auto te laden, kan hij net zo goed doorrijden naar de Avalex.

Toch blijken er mensen te zijn die liever naar een park rijden om bovenop een stuk natuur uit te laden. Leuk voor de dieren die daar leven en de mensen die al dan niet met hun trouwe viervoeter een wandeling in de natuur komen maken.

Het zal waarschijnlijk altijd een raadsel blijven waarom sommige mensen liever het milieu vervuilen dan hun grofvuil – gratis, ja echt – door de Avalex te laten ophalen.

En er bestaat in deze wereld ook zoiets als de kringloopwinkel. Dan maakt de dumper nog iemand anders blij met zijn afval. Helaas maken deze types hun medemens liever boos dan blij.

Hulde voor de buurtpreventieteams die dapper genoeg zijn om smerige vuilniszakken open te maken in de hoop dat er aanwijzingen in zitten die naar de daders leiden. Ik weet wel dat ik voor de eer zou bedanken. En bent u een van de afvaldumpers: schaam u. Schaam u diep.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden