Foto:

Wie zwijgt stemt toe

  Column

Ligt het aan mij of valt het u ook op dat de klimaatdiscussie in aanloop naar de provinciale statenverkiezingen van 20 maart lijkt te verstommen? Tot voor kort kon je geen krant openslaan of website openen of je werd met de klimaatellende om je oren geslagen. En nu? Het lijkt wel of de politiek het onderwerp letterlijk en figuurlijk even links wil laten liggen.

Wat zou hiervan de reden kunnen zijn? Is het de presentatie van het klimaatakkoord december jongstleden waarna al snel bleek dat vooral de gewone burger de prijs voor een beter klimaat mag gaan betalen? Als dit inderdaad de reden is, dan kan ik mij wel voorstellen dat politici steeds minder enthousiast worden om nu over dit onderwerp te reppen. Met negatieve boodschappen over dalende koopkracht en werkgelegenheid ga je immers de komende statenverkiezingen niet winnen. En dat laatste zou voor de heersende partijen wel zo prettig zijn om het straks - in het verlengde van de provinciale staten - ook in de Eerste Kamer nog voor het zeggen te kunnen hebben.

Politiek laat klimaat nu even letterlijk links liggen

De landelijke politiek is dus voorzichtig en maakt kennelijk een klimaatpas op de plaats. Maar ook op lokaal niveau lijkt de vergaderagenda te zijn omgegooid. Even geen klimaat en milieu is ook in de Rijswijkse raadzaal het devies. Okay, onze lokale VVD roept afgelopen week nog - geheel in lijn met haar alweer teruggefloten tweede kamer voorman Dijkhoff - "dat nu overhaasten niet verstandig is". En "dat voor de Rijswijker alle klimaatveranderingen woonlastenneutraal moeten zijn". Stoere woorden, maar we weten inmiddels ook dat deze partij met één vingerknip van hogerhand zomaar weer 180 graden kan zijn gedraaid.

Ook ter linkerzijde zijn de dames en heren politici kennelijk even van het klimaatpadje af geraakt. Van die kant worden momenteel alleen nog de minder gevaarlijke onderwerpen geagendeerd. Zo rakelden GroenLinks en D66 afgelopen week de vuurwerkdiscussie maar weer eens op. Het is tenslotte al bijna februari. Binnenkort mag de Rijswijkse burger zich in een heuse online enquête uitspreken over het wel of niet instellen van vuurwerkvrije zones of zelfs een gemeentelijk vuurwerkverbod. Eén vergelijking met de lopende klimaatdiscussie lijkt hier meteen op zijn plaats. Er gaat een hoop geld en energie verloren maar een aanpak lost per saldo weer niks op,

De klimaatdiscussie blijft inderdaad een lastige. De uitvoering van het decemberakkoord gaat veel geld kosten maar draagt in termen van CO2-reductie nauwelijks iets bij. De kosten van allerlei voorbarige maatregelen die onze huidige coalitiepartijen, zowel landelijk als lokaal, niet met maar voor ons willen nemen, worden op de hardwerkende burger afgewenteld. Dát is het verhaal dat de klimaatpartijen ons juist in deze verkiezingsperiode zouden moeten vertellen. Wel zo eerlijk toch? Wie zwijgt...

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden