Foto:

Boetemachine

  Column

Kent u dat gevoel van een nare droom die u maar niet van u af kunt schudden? Welnu, iemand heeft een auto gebouwd die iedere automobilist dat gevoel geeft. Het is om precies te zijn een voertuig dat 1.000 kentekens per uur kan scannen om te zien of er betaald is voor het parkeren. Een boetemachine zeg maar. Deze rijdende nachtmerrie heeft de naam scanauto gekregen en moet bedacht zijn door iemand die nooit even zijn auto op de stoep zet als er in geen velden of wegen een parkeerplaats te bekennen is.

Kijk dus maar uit als u uw auto in een parkeervak stuurt en met de snelheid van het licht uw kind de school in duwt. Als de scanauto er in de tussentijd aankomt, kunt u maar beter hopen dat er een meeuw langs vliegt die een flats precies op de camera laat vallen. Zonder die mazzel bent u 61 euro armer.

Uitgerust met GPS en camera's op het dak, maakt deze scanauto al rijdend foto's. Vervolgens rijdt de controleur er op zijn scooter achteraan om de boetes uit te schrijven. Hoort u dat geluid? Dat is een boetregen die over Rijswijk trekt.

Ja, natuurlijk moet iedereen netjes betalen voor het parkeren. Maar dat maakt een auto die u bijna gegarandeerd beboet als u een keer vergeet de meter bij te vullen er niet leuker op. 1.000 kentekens per uur betekent dat deze scanauto alle parkeergebieden in Rijswijk op een dag aan kan doen.

Ik zie zo voor me dat het dagelijkse schema van een scanauto er als volgt uitziet:

8.25
Een rondje langs scholen om gestreste ouders te beboeten

11.00
Nog even naar een paar sportscholen. Misschien is iemand uit het Zumba-klasje vergeten naar de parkeerautomaat te lopen

14.00
Richting de supermarkten om huisvrouwen en ouderen in de kraag te vatten

17.55
Langs het station voordat mensen uit hun werk komen en hun auto uit de parkeervakken rijden.

18.00
De scanauto kijkt tevreden terug op zijn dag.

Oké, een beetje overdreven misschien, maar ik zit er vast niet ver naast. U schijnt wel 5 minuten handelingstijd te krijgen om iemand af te zetten, een kaartje te kopen of aan te melden via een app. Dat klinkt redelijk, alleen hoe weet een controleur die net aan komt rijden of u er al langer dan vijf minuten staat? Het lijkt me dat het in de praktijk 9 van de 10 keer toch direct een dikke prent wordt.

Maar eerlijk is eerlijk; de scanauto werkt ongetwijfeld als een tierelier. Ik wed dat de gemeentelijke inkomsten uit boetes goed stijgen de komende tijd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden