Foto:

Stadsdeel Rijswijk

  Column

Onze volledige annexatie door Den Haag is weer een stap dichterbij. Nadat eerder al bleek dat in deze collegeperiode niks meer wordt gedaan aan de overlast van Haagse parkeerders in onze aan stadsdeel Laak grenzende lanen en straten, is deze week ook de Prinses Beatrixlaan weggegeven aan Den Haag.

Amper drie maanden geleden stond onze voltallige gemeenteraad nog achter het voorstel ´Een tunnel voor de Beatrixlaan of niks´. Unaniem. Met die boodschap werd het college richting regionale onderhandelingstafels gestuurd. Al rond de Kerst waren ze er uit, een tunnel is te duur. En dus trekt ons college zijn eerder weggestemde maaiveldvariant maar weer uit de kast. De rijbanen van de Beatrixlaan worden iets verlegd in de hoop dat de verkeersdoorstroming de komende tien jaar verbetert. Voorlopige kosten 22 miljoen. Den Haag en de Metropoolregio nemen hiervan elk 4,5 miljoen voor hun rekening, Rijswijk schuift de rest.

Hoop op gezonde en veilige Beatrixlaan is vervlogen

Die Metropoolregio Rotterdam Den Haag krijgt nu de schuld van het niet doorgaan van onze tunnel. Alsof het - pak hem beet - Hellevoetsluis of Wassenaar iets zou boeien dat Rijswijk een tunnel krijgt of niet. Nee, grote boosdoener is hier natuurlijk Den Haag. Die heeft nog stapels bouwplannen klaarliggen. Alleen al in het Laakhavengebied achter Hollands Spoor moeten nog eens 7.000 (!) nieuwe woningen komen. En ook zuid-west Den Haag kent vergelijkbare ambitieuze plannen die pas kunnen doorgaan als er ook iets geregeld wordt voor de verkeersafwikkeling. En daarvoor wordt onze Beatrixlaan nu dus opgeofferd.

Toegegeven, een tunnel kost veel geld. 240 miljoen om de nu al dagelijkse 50.000 autobewegingen van en naar Den Haag in goede en veilige banen te leiden. Daarvoor zal moeten worden gespaard en zoiets kost tijd. Dat het college op korte termijn iets wil doen aan de verkeersoverlast op de Beatrixlaan is dus te verdedigen. Maar dat hetzelfde college na inmenging van Den Haag zijn mooie tunnelambities in no-time als een leeglopende ballon laat schieten, dat nemen bewoners op en rond de Beatrixlaan onze bestuurders wél kwalijk.

De uitkomst van een door de oppositie aangevraagd spoeddebat om de nieuwe plannen voor de Beatrixlaan te stoppen, stond bij voorbaat al vast. De coalitiepartijen steunden hun wethouders unaniem en wonnen. Dat heet democratie. En dus vierden wethouders en collegepartijen na afloop van de raadsbehandeling Beatrixlaan ongetwijfeld hun overwinningsfeestje. En ook dat mag. Maar zij vergeten dat veel van hun kiezers en andere inwoners helemaal niks te vieren hebben. Die hebben hun hoop op de beloofde gezonde, veilige en leefbare woonomgeving voorgoed verloren. Die hoop is in de rook van uitlaatgassen opgegaan. En Den Haag? Die wacht met gretige belangstelling het volgende grote Rijswijkse dossier af. Om opnieuw te kunnen toeslaan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden