Foto:

Fiets zoekt eigenaar

  Column

Een nieuw jaar, nieuwe mogelijkheden voor gespuis om fietsen te stelen op station Rijswijk. Hoewel de politie een half jaar geleden nog optimistisch liet weten dat fietsendiefstal in Rijswijk flink was afgenomen, blijken treinreizigers dit toch íets anders te ervaren. Aan de kant van het Piramideplein is de fietsenstalling nog bewaakt, maar aan de bibliotheekkant is het om van te huilen. U mag blij zijn als uw tweewieler langer in die stalling blijft staan dan het duurt om een bakkie koffie te zetten.

Terwijl u in de bieb de achterflap van nieuwste Dan Brown bestudeert, pikt een ettertje ijskoud uw fiets. Geluk bij een ongeluk: genoeg bussen voor uw neus om thuis te komen, zodat u de rest van de dag op Marktplaats naar een nieuwe fiets kunt zoeken. Of uw oude fiets. Een beetje dief overtuigt u toch wel om uw gestolen fiets terug te kopen via Marktplaats.

Nu is het station niet bepaald het mooiste of sfeervolste van Nederland, dus een schrikbarend aantal fietsendiefstallen helpt niet. Wie herinnert zich nog het gouden moment waarop Station Rijswijk werd verkozen tot lelijkste van Nederland? Best nog een prestatie, zeker als u zich bedenkt dat Rijswijk daarmee station Zoetermeer heeft verslagen.

Stemmend Nederland noemde station Rijswijk donker, vond het er koud, slecht verlicht en klaagde over de stank. Daar komt dus nog bij dat de kans dat uw fiets er nog staat na een treinreis – laten we zeggen – fifty-fifty is.

Ondanks het binnenslepen van deze 'prestigieuze' titel hebben buurstations Den Haag, Delft en Rotterdam een complete make over gekregen en blijft Station Rijswijk achter als het sneue achterneefje. Ja, natuurlijk zijn dat veel grotere stations, maar toch steekt Station Rijswijk hier wel heel erg bij af.

Zou dit tactiek van de gemeente zijn om de fietsendiefstal terug te dringen, zonder de portemonnee hoeven te trekken voor een bewaakte stalling? Als ik een fietsendief was, zou ik voor een station kiezen waar je na het jatten van andermans eigendom nog even een frietje kan halen.

Aan de andere kant: een stad die in 2019 nog zo naïef is om de fietsenstalling naast een station onbewaakt te laten, nodigt dieven haast uit. Iets met de kat op het spek binden.

Het laatste nieuws ­is dat de gemeente verkennend in gesprek is met de NS over een bewaakte fietsenstalling. Hop, hop, gas erop met die plannen, zou ik zeggen.

Maar dan wel gratis bewaakt onderdak voor fietsen, graag. Ik ben nog altijd niet bekomen van het invoeren van betaald parkeren in heel Rijswijk en de BTW-verhoging op boodschappen. Laten van het stalen ros niet ook een melkkoe maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden