Foto:

Goede voornemens

  Column

Het hoort bij het nieuwe jaar, we maken weer goede voornemens. Zo zou volgens onderzoek 80 procent van de Nederlanders het jaar beginnen met goede financiële ambities. Zuiniger aan doen en minder onnodige uitgaven scoren hoog. Vreemde uitslag eigenlijk juist nu ons kabinet alle Nederlanders eindelijk een - weliswaar bescheiden - koopkrachtverbetering belooft.

Misschien is de pas ingevoerde verhoging van het lage BTW-tarief hier debet aan. Of juist de manier waarop dit door de overheid is aangekondigd: "Het lage btw-tarief stijgt per 1 januari van zes naar negen procent, maar daar staat een grotere belastingverlaging tegenover." Zulke zinnen zijn ronduit ingewikkeld en kennelijk blijft alleen dat van die btw-verhoging hangen. En toegegeven, het is inderdaad een beetje verwarrend als je ergens anders leest dat het kabinet 'de btw-verhoging nodig vindt om de belastingen op inkomen te kunnen verlagen'. Verhogen dus om te verlagen. Ik begrijp dat u afhaakt bij al dat raadselachtige gedraai aan de belastingknopjes.

Belasting verhogen om belasting te verlagen?

De consument mort en Nederland zou Nederland niet zijn als hiernaar geen onderzoekje werd gedaan. En ja hoor, gedragseconomische wetenschappers hebben zich al gemeld en komen na hun gedegen speurwerk tot de volgende conclusie: "Verliezen komen twee keer zo hard aan als winsten worden gewaardeerd." En omdat die 'winsten' pas aan het einde van de maand onderaan de streep op het loonstrookje zijn te zien, blijft de btw-verhoging de komende weken dus een onderwerp van gesprek. Inclusief het gemopper op al die winkeliers en leveranciers die deze geringe btw-verhoging nu aangrijpen om meteen hun al langer voorgenomen forse prijsverhogingen door te voeren. Drie procent extra wordt zo al gauw weer tien procent.

Of het btw-gemor iets oplevert, valt te betwijfelen. Een enkeling ging op oudejaarsdag hamsteren en ook de kappers hadden het de laatste dagen van 2018 drukker dan normaal. De rest van Nederland had rond de jaarwisseling andere dingen aan het hoofd. Champagne en vuurwerk bijvoorbeeld, om maar een paar dingen te noemen. We (lees: een klein en steeds kleiner deel van de Nederlandse bevolking) schoten in amper vier uur tijd voor een slordige 70 miljoen aan vuurwerk de lucht in. En knalden zo meteen de kater weg van het alweer misgrijpen naar die mooie miljoenen-hoofdprijs van de Oudejaarsloterij waarvan - daar is ie weer - uiteindelijk alleen een glunderende belastingdienst profiteert.

Een grote groep ergert zich dus totaal niet aan de drie procent btw-verhoging en koos dit jaar gewoon weer voor de traditionele voornemens. Meer tijd voor de familie en sporten, stoppen met roken, met alcohol. Kies maar, ik doe wel mee. Hoewel, ik heb nog een mooi flesje rood achter de hand gehouden. Om hiermee nog één keertje met u het glas te kunnen heffen op: Een voorspoedig nieuwjaar!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden