Foto:

Kerstklimaat

  Column

Vrijdag gaan ze van tafel. Althans, zo is het ons beloofd. Maandenlang hangen afgevaardigden van bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheden onderuitgezakt aan vijf verschillende klimaattafels. Onder supervisie van Ed raslobbyist Nijpels, die zich in ruil voor een riante beloning nu weer heeft omgeschoold in klimaatgoeroe, beramen de deelnemers plannetjes om onze CO2 uitstoot richting nul te reduceren.

Of het overleg resultaten oplevert, is bij het schrijven van dit cursiefje nog niet bekend. De voortekenen zijn ongunstig in elk geval. Met name de gigantisch hoge kosten die de uitvoering van alle plannen met zich meebrengen, lijken een pijnlijk struikelblok.

U en ik zaten niet aan tafel. De burger wordt immers niks gevraagd. Die komt straks pas om de hoek kijken als de rekening mag worden betaald. Als u een voorproefje wilt, check dan het aanbod dat uw energieleverancier afgelopen weken heeft gestuurd of dit de komende dagen nog gaat doen. De aanleg van windmolen- en zonnepanelenparken wordt vooralsnog betaald uit talrijke extra klimaatheffingen op uw toch al hoge energierekening. Want of dit nu bijdraagt aan CO2 reductie of niet, Nederland zal en moet van gas los. Om u een beetje te prikkelen mee te werken, gaat nu de gasprijs alvast fors omhoog.


Volgens internationale afspraken gemaakt in Parijs moet de wereld in 2050 95% minder CO2 uitstoten. Nog 30 jaar te gaan dus. Onduidelijk is waarom kikkerland Nederland haar aandeel in de gewenste broeikasreductie in een recordtempo wil behalen. Hardlopers zijn doodlopers. Er liggen talrijke veelbelovende duurzame energie-alternatieven op de plank. Gun die ontwikkelingen nog wat tijd. Zolang landen als Amerika en China geen thuis geven, kun je een snelle wereldwijde CO2 reductie sowieso op je buik schrijven.


Dát we aan de slag moeten met het klimaat, daarover zijn de meeste mensen het intussen wel eens. Over de manier waarop nog lang niet. In plaats van samen te werken aan een oplossing die wordt gedragen door iedereen staan voor- en tegenstanders van de gekozen aanpak lijnrecht tegenover elkaar. Dat gebeurt overigens niet alleen aan die vijf klimaattafels. Dichter bij huis zie je dat de Rijswijkse gemeenteraadsleden elkaar over dit onderwerp in de krullen vliegen. En ook in menig lokale VVE staat de doorgaans gemoedelijke sfeer plotseling onder druk.


Of het nu om klimaattafels, gemeenteraad, VVE of welke andere samenstelling gaat, het lijkt tijd voor bezinning. Het naderende kerstklimaat biedt kansen hiertoe. Ontspannen genieten van elkaars gezelschap en tegelijkertijd open staan voor de klimaatargumenten van die ander. Zoeken naar overeenstemming, een beetje water bij elkaars kerstwijn doen. Want met het huidige klimaatgedram lossen we het probleem zeker niet op.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden