Foto:

L'histoire se répète

  Column

De plek om te ontdekken waar de geschiedenis zich herhaalt, is bij uitstek het museum. Gewapend met mijn museumjaarkaart stapte ik afgelopen week het Museum Rijswijk binnen. Eigenlijk zouden alle Rijswijkers met zo'n kaart dat een paar keer per jaar moeten doen. Meer bezoekers betekent immers meer inkomsten en minder afhankelijk van subsidies. Terwijl je als bezoeker altijd wel iets opsteekt van zo'n bezoek.

Dat laatste was tenminste mijn ervaring terwijl ik langs de vele mooie foto's van de tentoonstelling over het (oude) stadhuis van Rijswijk slenterde. Aardig hoor, die oude kiekjes, maar ik stak veel meer op van de her en der opgehangen tekstposters. Die gaven een leerzaam inkijkje in de wijze waarop Archibald Boogaardt onze groeiende stad bestuurde. Het oude stadhuis was vanaf het prille begin al een bron van pittige discussies. Ruim 50 jaar later is dat eigenlijk niet anders.

Archibalds oorspronkelijke bouwplan telde drie verdiepingen. Maar Rijswijk groeide gestaag en na uitblijven van rijksgoedkeuring moest het bouwplan worden herzien en liepen de bouwkosten fors op. Wie een halve eeuw later de verrichtingen van het huidige college volgt, zal nu vast denken: Waar heb ik dit onlangs ook gehoord?

De discussie over de toekomst van ons oude stadhuis werd een paar jaar geleden nieuw leven ingeblazen. Hoewel een paar jaar? Het gemekker begon eigenlijk meteen al na de verhuizing in 2003 naar Hoogvoorde. Dit kantoorgebouw aan het Boogaardplein kreeg nooit de uitstraling van een stadhuis. Deze negatieve onderstroom werd uiteindelijk de aanleiding te gaan denken aan de terugkeer naar de Generaal Spoorlaan.
Amper vier jaar geleden ­pols­te het toenmalige college de meningen van haar inwoners via wat toen nog heette 'Bevolking-brede discussies'. Eén zo´n discussie ging over het opstellen van een cultuurvisie: Hoe in de toekomst om te gaan met onze cultuur en ons erfgoed? Want erfgoed, zo was in begeleidende stukken na te lezen, werd gezien als een verbindend element in de Rijswijkse samenleving. Het al langer sluimerende Huis van de Stad-idee paste moeiteloos in dit concept.

En zo staat het Huis van de Stad weer prominent op de politieke agenda. Binnenkort buigen college en gemeenteraad zich over de plannen voor een grondige (en kostbare) verbouwing. Dat wil zeggen, als de geschiedenis zich niet herhaalt. Archibald Boogaardt passeerde destijds in zijn voortvarendheid immers ook het college van Gedeputeerde Staten toen deze moest instemmen met de kostbare uitbreiding van de nieuwbouwplannen. Betrekt het huidige college haar gemeenteraad nu wel volledig in dit belangrijke besluitvormingsproces? Of gaat de geschiedenis zich herhalen? De tijd zal het leren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden