Foto:

De rode bank

  Column

Opeens was hij er. Het mysterieuze rode object. Pal voor de Rijswijkse bibliotheek, ter hoogte van het station staat sinds kort… iets wat op een gigantisch bankstel lijkt. Om u een beeld te geven: het gevaarte is knalrood, pluizig en heeft de vorm van een op de grond gevallen stuk deeg.

Wat zou het zijn? Kunst? Een plek om tot rust te komen, terwijl u prachtig uitzicht heeft op de fietsenstalling van Station Rijswijk? Misschien is het wel helemaal geen bank, maar een karaokepodium voor dronken mensen die uit de naastgelegen horecagelegenheid komen wankelen.

Om het geheel net nog wat meer schoonheid te geven, staan er metalen hekken om de 'bank' heen. U weet wel, van die hekken die rocksterren gebruiken om hun groupies op afstand te houden. Ze worden ook nog wel eens gebruikt om te voorkomen dat mensen zichzelf per ongeluk van het leven beroven als graafmachines ergens kuilen gegraven hebben. Nou, zulke hekken staan dus ook om Rijswijks nieuwste aanwinst heen.

Een zoektocht in de krochten van het internet leverde mij de volgende informatie op: dit massieve, rode object is blijkbaar het grootste bankstel van de regio Haaglanden. Ik ben benieuwd hoe ze dat hebben gemeten. Nog nieuwsgieriger ben ik naar waar dan het grootste bankstel van Zuid-Holland staat of de grootste bank van Europa.

Over smaak valt te twisten en over kunst zeker, maar ik ben geen fan van deze toevoeging aan de stad. Ik benijd de medewerkers van de bibliotheek dan ook niet. Die kijken dagelijks vanaf hun werkplek op dit recordbrekende bankstel uit. En dan de treinreizigers die zich 's ochtends met een rothumeur naar de trein slepen en dan ineens pijn in hun ogen krijgen als 'die bank' op hun netvlies verschijnt.

Een beetje goed nieuws: die afzichtelijke hekken zijn niet permanent. Er zou ieder moment een feestelijke opening moeten volgen, waarna wij Rijswijkse burgers – houd u vast – op de bank mogen gaan zitten.

Dat is misschien wel het minste wat de gemeente ons verschuldigd is. Persoonlijk schiet mijn gezicht in de gruwelstand als ik mij bedenk dat ik via het belastinggeld heb meebetaald aan deze bank.

Dan kijk ik een beetje zoals dat jongetje in Home Alone als hij beseft dat zijn ouders zonder hem op vakantie zijn gegaan.

Laten we hopen dat ik ernaast zit en de bank straks vol zit met Rijswijkers die gezellig met elkaar aan het keuvelen zijn. Dan is het belastinggeld toch nog goed besteed. Ook al wordt de bank daar in mijn ogen niet mooier van.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden