Foto:

Seizoensgezeur

  Column

Steeds meer gebruikers doen de sociale media in de ban. Vooral Facebook schijnt het te moeten ontgelden. Met als belangrijkste redenen wantrouwen en nepnieuws. Ook zouden gebruikers vinden dat er teveel mensen op Facebook zitten waar zij niets mee hebben.

Zelf denk ik er nog iets anders speelt. Ik vermoed dat steeds meer gebruikers klaar zijn met het oeverloos gezwam over jaarlijks terugkerende flut ergernissen. Je wilt voorbeelden? Tik maar eens straatverlichting op Facebook in. Het gemekker hierover steekt jaarlijks de kop op in deze donkere dagen voor Kerst. Ook deze herfst was het weer raak met wekenlang het gejengel (wat is het donker in mijn straat) dat pas verstomde nadat de gemeente maar weer eens had uitgelegd waarom reparatie nog wel een paar jaar op zich gaat laten wachten.

Vervolgens kwamen de weesfietsen weer aan de beurt. Je weet wel, die ongebruikte fietswrakken met kettingen geketend aan (ook kapotte) lantaarnpalen. Of aan bomen of hekken om zo jóuw plekje bij het station of winkelcentrum in te pikken. Met onvermijdelijk geklaag (wat is het een zootje hier) als gevolg.

Kort daarna vielen de blaadjes weer van de bomen. Voorheen werden die nog netjes op een hoopje geharkt. Tegenwoordig gebeurt dat met lawaaiige bladblazers. Je reinste ´geluidsvervuiling´ heet dat nu. Een leuk woord voor Scrabble (40 punten) misschien, maar tenenkrommend als je het op Facebook terugleest.

De straatverlichting hapert intussen verder, de fietswrakken blijven staan en de meeste blaadjes zijn weer opgeruimd. Dus wat nu? Want zaniken zullen we. Aha, daar hebben we alweer iets: Er brandt nog steeds geen feestverlichting in en rond In de Bogaard. Je gelooft het misschien niet maar er zijn dus tientallen mensen die de tijd hebben hierover dagenlang door te drammen. Anders dan in de Herenstraat liggen de ledlampjes van In de Boogaard kennelijk nog verstopt in een van die lege winkels. Ga maar zoeken. En dus vragen de Facebook-drammers zich inmiddels humeurig af: Wanneer gaan in het winkelcentrum de lampjes eindelijk aan? Alsof de winkeliers daar geen andere dingen aan hun hoofd hebben.

Inmiddels beloofde de centrummanager via hetzelfde Facebook dat de feestverlichting er voor het einde van deze maand hangt. En dat is maar goed ook. Want dan kan het volgende december-geëmmer weer beginnen. Vuurwerkoverlast gooit hoge ogen. Op de voet gevolgd door het afkraken van goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Dit gezegd hebbende denk ik dat ik mijzelf ook maar eens iets voorneem. Ik denk dat ik in het nieuwe jaar ook uit Facebook stap. Omdat ik helemaal klaar ben met al dat voorspelbare zinloze geklaag. Of maak ik mij nu zelf ook schuldig aan hetzelfde seizoensgezeur?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden