Foto:

Nieuw jaar, lege zakken

  Column

Als ik u was, zou ik kerst dit jaar niet al te uitbundig vieren. Hetzelfde advies geldt voor oud en nieuw. Het leven wordt namelijk een stuk duurder in 2019. Kies dus maar voor cornedbeef in plaats van biefstuk tijdens het kerstdiner, en laat dat vette siervuurwerkpakket vooral liggen. U zult uzelf dankbaar zijn voor deze besparingen als uw januarisalaris sneller verdwenen is dan een betrapte winkeldief. U gelooft mij niet? Dan hierbij mijn bewijsvoering.

Bewijsstuk 1: paspoorten kosten straks een rib uit uw lijf. Alsof ze al niet duur genoeg waren: 65 euro per stuk op dit moment. In 2019 komt daar nog een dikke 6 euro bij. Jawel, een schaamteloze stijging van 10% per paspoort.

Meld u dus snel nog voor 31 december bij het gemeentehuis. Hoewel, de zes euro die u bespaart, bent u dan meteen weer kwijt aan parkeerkosten, omdat heel Rijswijk nog snel een nieuw paspoort wil en u eindeloos moet wachten tot u aan de beurt bent. Weer 2 uur van uw leven die u nooit meer terug krijgt.

Bewijsstuk 2: het lage belastingtarief gaat nu echt omhoog van 6% naar 9%. Meerdere keren kwam het plan er op het allerlaatst niet doorheen, maar nu zijn we toch echt de pisang.

Of u op jacht bent naar paprikachips in de supermarkt, naar de kapper gaat voor een coupe soleil of een gewaagde bui heeft en u met slechts met een handdoekje om in de sauna begeeft; 3% duurder wordt het hoe dan ook. Ik weet wel wat ik de laatste dagen van december ga doen: shoppen, winkelen en inkopen doen. Met andere woorden: hamsterééééén!

En dan bewijsstuk 3: verkeersboetes. Natuurlijk is het niet handig om even snel de winkel in en uit te schieten, zonder langs de parkeerautomaat te gaan. En 60 kilometer per uur rijden waar u 50 mag, verdient ook de schoonheidsprijs niet.

Maar zelfs de braafste burger heeft wel eens een rebels momentje. Dat kunt u volgend jaar maar beter laten.

Boetes tot 100 euro worden 5 euro duurder. Wie een overtreding begaat boven de 100 euro is volgend jaar zelfs 10 euro meer kwijt dan nu. U bent een gewaarschuwd mens.

Parkeren op de stoep? Dat is dan € 95 euro, graag! Gordel vergeten om te doen? Gefeliciteerd, u mag € 140 aftikken! Mijn favoriet is nog wel de € 140 die u verschuldigd bent als u niet snel genoeg optrekt bij groen licht. Ik ben reuzebenieuwd of iemand die boete ooit gekregen heeft.

De hoogste tijd voor salarisverhoging voor iedereen, zou ik zeggen. Nouja, behalve voor degenen die deze prijsverhogingen hebben bedacht dan.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden