Foto:

On-be-taal-baar

  Column

Zonder transport staat alles stil. Een slogan die in 1994 werd gelanceerd door de ondernemersclub Transport en Logistiek Nederland. De organisatie was boos om - toen ook al - te worden weggezet als grote milieuvervuiler terwijl de branche in de daarvoor liggende vijf jaren - toen ook al - was geconfronteerd met een verdubbeling van de dieselaccijns.


De actie heeft niks geholpen. Benzineprijzen rijzen nog steeds de pan uit en het verkeer staat vandaag de dag ook stil. Met en zonder transport. Filerecords sneuvelen bijna dagelijks en het ziet er niet naar uit dat dit de komende jaren iets gaat verbeteren.

De A4 verbreden naar twee keer acht banen bij Rijswijk? Werkt niet. Een tunneltje onder de Prinses Beatrixlaan? Vergeet het maar. Niks gaat meer helpen. Nee, de slogan Zonder transport staat alles stil kan stilletjesaan worden afgeserveerd.

Prima moment dus om deze slagzin iets aan te passen en voor een ander doel te gaan gebruiken. Misschien mag ik meteen een voorstel doen: Zonder vrijwilligers staat alles stil. Want als er één groep is die Rijswijk draaiende houdt, dan zijn het wel de vele vrijwilligers die dagelijks in onze gemeente actief zijn.


Je kunt niet meer om onze vrijwilligers heen. Je ziet ze echt overal. In de schoolklas of bij de buitenschoolse opvang, bij je sportclub of in je VVE, in de bieb of in de kerk, in de speel- of volkstuin of in de groene parken, in het verzorgingshuis of het dierenasiel, bij de wijkvereniging en ga maar door en door. Ja, het schijnt zelfs dat de politie van Rijswijk vandaag de dag vooral op de inzet van een handvol vrijwilligers draait.
Aan de opsomming komt dus geen eind. Stuk voor stuk onbetaalde krachten of zullen we zeggen onbetaalbaar. Niet van die nimby-figuren die blijven zeuren over die kleine probleempjes in hun eigen straat of buurt, maar vechters die zichzelf elke dag weer oppeppen om gemotiveerd en belangeloos inhoud te geven aan dat andere mooie motto 'vrijwilligerswerk doe je niet voor niks'.

Het is dus een prima zaak dat op maandag 10 december veel Rijswijkse vrijwilligers in het zonnetje worden gezet. Tijdens het jaarlijkse vrijwilligersfeest worden dan opnieuw de vrijwilligersprijzen uitgereikt. Er zijn vier categorieën en stemmen kan nog een paar dagen.

De vier winnaars mogen zich een jaar lang 'vrijwilliger van het jaar noemen'. Maar laten we de niet-winnaars ook niet vergeten plus de vele, vele andere Rijswijkse vrijwilligers die dit jaar niet eens zijn genomineerd. Want eigenlijk vallen onze vrijwilligers allemaal in de prijzen. Al is het maar omdat we donders goed moeten beseffen dat het juist deze groep is die Rijswijk écht in beweging houdt.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden