Foto:

De huizenbel en de speld

  Column

Ik moet mijn zorgen uiten. Rijswijk groeit mij namelijk iets te hard. Overal waar u kijkt, wordt er gebouwd als een malle. De Colijnlaan? Een appartementencomplex. Het oude Belastingdienst-gebouw aan de Steenvoordelaan? Zelfde verhaal. Genoeg nieuwe woningen zou u zeggen. Mis! Nu is De Terp in winkelcentrum In de Bogaard een tijdje geleden verkocht, en u kunt al raden wat de ontwikkelaar heeft bedacht. Die gaat appartementen bouwen.

Niet zo'n origineel plan meer en ook zonde als u het mij vraagt. Nu valt er weer een stukje van In de Bogaard weg en is het winkelaanbod straks nog kariger. Zo wordt In de Bogaard nog 'dat winkelcentrum waar je heen gaat als het Stadshart en Leidschenhage te druk zijn'.

U hoeft geen raketgeleerde te zijn om te bedenken waarom de gemeente overal appartementen uit de grond stampt. De huizenbubbel staat strakker dan de buik van een hoogzwangere vrouw. Als ik om me heen kijk en van mensen hoor wat ze – vrijwillig nog wel – betalen voor een koopwoning, hangt mijn mond een goed half uur open. Jongeren blijven knarsetandend thuis wonen door de krankzinnige prijzen. Hun ouders staan dan weer te juichen omdat die het lege-nest-syndroom nog even kunnen uitstellen, maar toch is het een probleem.

Wat niet helpt, is dat mensen ons stukje paradijs in de Randstad nu echt hebben ontdekt. Begin dit jaar pakte het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) het rekenmachientje weer uit haar rugzak en kwam tot de conclusie dat er maar achttien steden in heel Nederland met meer dan duizend inwoners waren gegroeid. Welke stad denkt u dat daarbij zat? Precies! Geen bonuspunten als u juist geraden heeft dat Rijswijk een van die steden is.

Dus ja, het lijkt op het eerste gezicht logisch om als gemeente als een bezetene te gaan bouwen in een 'kom hier wonen, wij hebben plek'-gebaar. Maar wat als de speld eraan komt en de huizenbubbel straks 'kaboem!' zegt? Als de koopprijzen weer normaliseren en huizenzoekers niet langer overwegen de tegenpartij een vergiftigde appel te geven om die ene woning te bemachtigen, blijven wij nog zitten met een lading appartementen waar je 'u' tegen zegt. De leegstand in de Bogaard is al niet fraai, maar spookt het straks ook in al die blinkend nieuwe appartementen? Wie zal het zeggen.

Stiekem zou ik het niet zo erg vinden als de gemeente met een overschot aan huizen komt te zitten. Het is nu al een kwelling om per auto Rijswijk uit te komen, laat staan als er honderden mensen bij komen. Parkeren gaat er ook niet leuker op worden als het straks eindeloos rondjes rijden wordt om een plekje te bemachtigen. Over de rijen in de supermarkt op zaterdag ga ik het niets eens hebben. Eindconclusie: top voor de gemeentelijke inkomsten al die verwachte nieuwe inwoners, balen voor mij.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden