Foto: Foto:

Evaluatie parkeergezeik

  Column

De tijd vliegt, Rijswijk heeft alweer anderhalf jaar een nieuw parkeerbeleid. Parkeren in Rijswijk moest goedkoper en vooral beter. Parkeervergunningen werden verscheurd, blauwe zones en betaald parkeren opgedoekt om zo plaats te maken voor één 'simpel' systeem van fiscaal (op kenteken) parkeren.

Om te achterhalen of dat fiscaal parkeren een beetje werkt, werd een extern adviesbureau ingeschakeld. De klerken gingen op pad, schreven een rapport van 59 kantjes en gingen hiermee ook op bezoek bij de Rijswijkse gemeenteraad om daar – zoals zij dit zelf noemden – in te zoomen op de resultaten.

Het college had eerder inzage gehad en was al tot de slotsom gekomen: Okee, er is wat ruimte voor verbetering, maar ons parkeersysteem functioneert goed. Wie daags na het bekend maken van deze uitkomst de sociale media een beetje volgde, weet beter. Veel boze Rijswijkse inwoners onderschrijven deze voorbarige conclusie niet helemaal. Of moet ik zeggen helemaal niet.

Iedereen parkeert zijn of haar autootje het liefst voor de deur. Maar de ruimte is beperkt en dat maakt de parkeerdruk hoog in menige straat of buurt. Kritieke grens voor de gemeente is 90%. Dat wil zeggen dat acceptabel is als van de beschikbare parkeerruimte maximaal 90% is bezet.

Het adviesbureau pakte de stadsplattegrond erbij en kalkte alleen de wijken Cromvliet, Leeuwendaal en Bomenbuurt knalrood. In deze wijken is regelmatig sprake van een parkeerdruk van bijna 100%. De Muziekbuurt scoort ook hoog, maar met 70% aanzienlijk lager. In de andere wijken, de meeste zónder fiscaal parkeren, zijn op een paar pieken na weinig problemen gesignaleerd.
Als ik echter zo vrij mag zijn de adviseurs een tip te geven? Zoom nog eens een keertje extra in op de straten en lanen die grenzen aan de Haagse wijk Laak. Zeker weten dat die ook ingekleurd hadden moeten zijn. Groen en geel durf ik te wedden, omdat heel veel bewoners in die straten er zich nu groen en geel aan ergeren dat hún schaarse parkeerplekken in de avonduren worden ingepikt door onze buurtjes uit (ook groen en geel) Den Haag.

Jezelf op de borst kloppen is dus niet eerlijk. Vooral als je weet dat veel Rijswijkse inwoners ongevraagd de dupe zijn van het betaald parkeren in buurgemeente Den Haag. Inwoners ook die bij deze parkeerevaluatie niks nada noppes is gevraagd.

Dus ja, er is ruimte voor verbetering. Maar dan moet je wel beginnen bij het begin. Door eerst in gesprek te gaan met die inwoners. Die hebben een totaal andere parkeerbeleving dan de gemeente nu heeft. Worden deze inwoners opnieuw genegeerd, dan kun je het wel schudden met een alom gerespecteerd parkeerbeleid. Wat dan rest is alleen maar een hoop parkeer-gezeik.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden