Foto:

Het examinatorenleger

  Column

Het lerarentekort is zó voorjaar 2018. En ook boze politieagenten hebben we nu wel gezien. Tijd om de rijexaminatoren in de schijnwerpers te zetten. Nou, doe eigenlijk maar discolichten, die zijn flatteuzer. En reken maar dat de examinatoren bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) een grauwe huid hebben. Dat krijg je als je gemiddelde werkdag bestaat uit je leven in de waagschaal te leggen door mee te rijden met een schichtige puber. Erger nog zijn de overmoedige pubers die nog niet eens hun rijbewijs hebben, maar al wel denken dat ze het nog nét gaan redden om door donkeroranje/lichtrood te rijden. Mijn respect hebben rijexaminatoren in ieder geval. Al is het alleen maar omdat tieners zweten als otters, zeker als ze zenuwachtig zijn.

Vindt u dus dat u te weinig respect krijgt van uw partner, kinderen, baas of de dame achter de kassa? Word rijexaminator! Ik kan u vertellen dat ze behoorlijk omhoog zitten bij het CBR. Wie rijexamen wil doen, moet grofweg tot eind 2019 wachten. Dat worden lange en pijnlijke maanden voor de ouders van deze aspirant automobilisten. Iedereen weet hoe briljant kinderen zijn in klagen en verzwelgen in zelfmedelijden. Het CBR probeerde nog met de vinger naar rijschoolhouders te wijzen, die leerlingen te snel examen zouden laten doen. Maar de uitspraken vlogen als een boemerang terug in hun gezicht. Iets met social media en boze rijschoolhouders die het CBR schaakmat zetten.

Hoe dan ook, het CBR is dus naarstig op zoek naar een legertje rijexaminatoren. Om de vestiging in Rijswijk te ontlasten werd er al een CBR-kantoor in Zoetermeer geopend, maar dat hielp dus geen klap. Het loopt ook al niet storm qua sollicitanten, dus u heeft een gouden kans om op spectaculaire wijze ontslag te nemen en bij het CBR een dik salaris te eisen om als rijexaminator aan de slag te gaan.

Kleine waarschuwing: het CBR betaalt vast goed, maar elke rijexaminator moet voor zijn eerste werkdag wel even de gezichten van zijn geliefden goed inprenten.

Die ziet hij namelijk daarna pakweg alleen nog maar met Kerst, Pasen en Nieuw. Ja, Nieuw. Niet Oud én Nieuw. Oud is geen officiële feestdag, dus dan zullen ze werken ook. Voor rijexaminatoren in Rijswijk eindigt de werkdag pas als de baas het zegt. En vrije dagen zijn net zo mythisch als eenhoorns en zeemeerminnen.

Leuk is dan weer om dat arrogante mannetje, dat zo overtuigd is van zichzelf, te laten zakken. U weet wel: zo'n ventje dat al vanaf het begin van de straat te horen is doordat hij met harde stem roept 'Bang om te zakken? Hah, die smeken mij zo dadelijk of ze mij een rijbewijs mogen geven!' Het moet heerlijk voelen om vervolgens een groot, rood kruis op zijn formulier te kalken. Zo bekeken snap ik werkelijk niet waarom het CBR geen mensen kan vinden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden