Foto:

De mondkapjesmacarena?

  Column

Rijswijk heeft een oppervlakte van ruim 14 vierkante kilometer, bestaat uit 33 buurten verspreid over 11 wijken, en telt pakweg 52.500 inwoners. En toch zijn er mensen die het voor elkaar krijgen om ons totaal over het hoofd te zien. Met oog op de komst van de Rotterdamsebaan werd onlangs een onderzoek uitgevoerd om de milieueffecten te meten van de nieuwe weg. In Den Haag welteverstaan. Rijswijk ontbrak volledig in het rapport. Ze dachten waarschijnlijk dat Rijswijk dat fictieve stadje was waar Donald Duck woont. Of een wijk van Delft.

Als het daar nu bij was gebleven, had iedereen nog rustig kunnen in- en uitademen. Maar daar stopt de ellende niet. In een poging om elke Rijswijker een hoge bloeddruk te bezorgen, is de Haagweg ook nog eens van twee rijbanen naar één baan gegaan. Dolle pret, want tegelijkertijd is de hoeveelheid verkeer dat over die weg rolt flink toegenomen. Maar geen zorgen: het duurt maar een kleine 730 dagen voordat de rust terugkeert. Ja, dat leest u goed; het duurt nog twee jaar voordat de Rotterdamsebaan klaar is en de hysterische drukte op de Haagweg zich daarheen verplaatst.

Ik moet zeggen: het meesterbrein hierachter heeft wel gevoel voor humor. Eerst iedereen blij maken met de Rotterdamsebaan, die gaat zorgen dat we het op de Haagweg met een baan minder kunnen doen. En als mensen dan van vreugde de macarena staan te dansen, komt de dooie mus: de baan wordt twee jaar voordat de Rotterdamsebaan af is al weggehaald. Weg Macarena, welkom boze fronsrimpel.

Waarom heet dat ding trouwens de Rotterdamsebaan? Is er niet al genoeg naar Rotterdam vernoemd? Die stad wordt zo te arrogant hoor. Ze willen ook al de hoofdstad van Nederland worden. Nee, de Rijswijksebaan was veel beter geweest. Zelfs de Baanbaan had leuker geklonken.

Het ergste is nog wel dat de weg helemaal niet door Rotterdam loopt. De baan verbindt Den Haag Centrum met de A4. Oké, uiteindelijk als u over die A4 doorrijdt, komt u een keer in Rotterdam, maar toch.

Hoe dan ook, het is tijd voor witte mondkapjes. Ja, dan ziet het eruit alsof er alleen maar tandartsen in Rijswijk wonen, maar uitlaatgassen en stikstof inademen is nou eenmaal minder leuk dan appeltaart inhaleren. Voor wie mondkapjes te gênant vindt, zijn er overigens ook gasmaskers en Darth Vader-helmen te koop.
De luchtkwaliteit gaat er in Rijswijk absoluut op achteruit nu die ene baan op de Haagweg volstroomt met verkeer vanuit Joost-mag-weten-waar. Hoeveel de luchtkwaliteit daalt? Geen idee, dat zijn ze vergeten te onderzoeken.

                                

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden