Foto:

Haarloze cavia's

  Column

Amy van Naamen

Het was de week van de naakte cavia. Nouja, officieel moet ik ze haarloze cavia's noemen. Wat is er aan de hand? Welnu, deze beestjes zonder vacht zijn de favoriete proefkonijnen van onderzoeksinstituut TNO, hier in Rijswijk. Tijdens de wrede proeven worden de naakte cavia's platgespoten met het zenuwgas VX – wie kent het niet? In het beste geval krijgen de arme stakkers tranende ogen, alsof ze naar het einde van Titanic kijken.
In het treurige scenario zakken de beestjes door hun pootjes en leggen ze het loodje. Overigens wordt de natuur een handje geholpen als een cavia per ongeluk de proef overleeft; dan krijgt hij gratis en voor niets een spuitje.

Maar daar stopt de ellende niet; ook haarloze ratten worden bespoten met zenuwgas. Dat de knaagdieren hier hersenbeschadigingen, beroertes en epileptische aanvallen aan over houden, daar lijkt het proefdiercentrum de schouders over op te halen.

Tranende ogen, alsof ze naar het einde van Titanic kijken

Als fel tegenstander van dierenleed, heb ik de neiging om het proefdiercentrum te bekogelen met rotte eieren uit 2016. Of misschien literpakken met bedorven melk, dat gaat moeilijker uit je haar. Alleen ligt het zo simpel niet dat de onderzoekers bij TNO wreed zijn tegen dieren omdat ze zielloze demonen zijn. Volgens het ministerie van Defensie, dat opdrachtgever is van de proeven, is het testen op dieren nodig om de veiligheid van Nederland te garanderen als we te maken zouden krijgen met een mafkees die ons land aanvalt met chemische wapens.

Ik weet het niet hoor, er moet toch een alternatief zijn voor deze horrorpraktijken? Stichting Animal Rights denkt in ieder geval dat het anders kan en eist dat de overheid stopt met de proeven.

Dat Defensie meent dat deze proeven nodig zijn om de veiligheid van Nederland te garanderen, tot daar aan toe. Maar ik vraag me af wat voor mensen het nu over hun hart verkrijgen om van 9 tot 5 weerloze cavia's en ratten te martelen.

Misschien iemand die vroeger is gebeten door de angoracavia van zijn zusje? Of iemand die jarenlang om een rat heeft gezeurd, maar voor zijn verjaardag een schamele hamster met de naam Zwabber cadeau kreeg? Hoe dan ook, mijn baan zou het niet zijn.

Het kan trouwens zijn dat u een déjà vu gevoel ervaart. In 2012 kwam het proefdiercentrum van TNO ook al in het nieuws, toen vanwege vreselijk nare tests op varkens.

Dan weet u dat alvast voor als u binnenkort een feestje heeft buiten de stad. Grote kans dat u wordt gemeden alsof u wratten verspreidt: 'O, jij komt uit Rijswijk… Meest dieronvriendelijke stad van Nederland... Nou, euh, ik word geloof ik geroepen. Dáág!'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden