Foto: Foto:

Klinkende bijnamen

  Column

Door Ferry de Gaal

Hoe is het met uw parate kennis over de euro gesteld? Weet u bijvoorbeeld door wie, waar en wanneer de eerste eurobiljetten werden gepresenteerd? Het juiste antwoord kent u vast: Wim Duisenberg, Frankfurt en 30 augustus 2001.

Dat is deze dagen precies 17 jaar geleden dus. U kwam misschien net terug van vakantie en als u de portemonnee omkeerde, vielen er nog wat overgebleven peseta's, franken of marken op tafel. Waardeloos geld eenmaal thuis, je kon er geen broodje meer van kopen. Nee, wat dat betreft keken we reikhalzend uit naar 1 januari van het volgende jaar. Vanaf die datum zouden we elkaar in heel Europa met gelijke munt betalen. Exit wisselkoersen en -kantoren.

Nog even naar die parate kennis van u: Welke bekende politicus trok als eerste Nederlander eurobiljetten uit de flappentap? Weer goed: Gerrit Zalm op de Grote Markt in Maastricht. Mogelijk herinnert u zich die beelden nog wel, een breedlachende Zalm zwaaiend met een handvol eurobiljetten. En dat lachen was niet omdat Gerrit die biljetten zo mooi vond. Nee, Nederland nam begin 2002 definitief afscheid van de vertrouwde gulden. Zalm kon lachen omdat hij als minister van financiën nu eindelijk verlost leek van dat jarenlange gezeur over het 'Kwartje van Kok'.

Wat komt er ooit terug voor ons joetje, geeltje, zonnebloem, vuurtoren en meier?

Het kwartje is zo'n begrip dat ouderen onder ons met de pap­lepel is ingegoten. De Nederlandse taal kende nog tal van andere bijnamen die aan onze munten waren gegeven. Duppie, piek en knaak (of riks) om er een paar te noemen. Ook gebruikten we veel spreekwoorden en gezegden. Het is een dubbeltje op zijn kant, we geven een heitje voor een karweitje en de eerste klap is een daalder waard.

Met de komst van de euro raakten al die begrippen in rap tempo in de vergetelheid. Zeg nu maar eens tegen een kind dat iets twee kwartjes heeft gekost. Of twee knaken. De kans is groot dat het kind u meewarig aankijkt en zich – hopelijk niet hardop – afvraagt of alles wel goed met u gaat.

Joetje, geeltje, zonnebloem, vuurtoren, meier. Prachtige geldnamen die tot 2002 door velen dagelijks werden gebruikt. Nu al nostalgie. En dat terwijl er anno 2018, bijna 17 jaar na de officiële introductie, nog steeds geen troetelnamen voor euromunten en -biljetten verzonnen zijn.

Het blijft gewoon leuk om klinkende bijnamen voor ons geld te gebruiken. Na het gulden-tijdperk hebben ook de euromunten en -biljetten die verdiend. Het zou dus mooi zijn als creatievelingen hierover hun gedachten eens laten gaan. Ik ben echter bang dat het nog wel even gaat duren eer dát kwartje is gevallen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden