Foto:

Ratten met knoflookadem

  Column

Helemaal van de ratten besnuffeld; dat is wat de bewoners zijn in de Muziekbuurt. Of beter gezegd, de ratten snuffelen aan de lapjes vlees die 'Muziekbuurters' op de barbecue gooien. De buurt heeft tijdens deze zomermaanden te kampen met een rattenplaag van gigantische proporties. Nergens in Rijswijk ziet u zo veel vrouwen tijdens het stofzuigen gillend op stoelen springen, terwijl ze wijzen naar bruine knaagdieren en 'rááát!` roepen. Hoewel, dat is niet helemaal waar; ook in andere wijken maakt het knaagtuig een opmars. Met name oudere wijken zijn het haasje.

De beesten schijnen wel sociaal te zijn. Ze dineren namelijk gezellig mee met buurtbewoners. U een hapje saté, uw rattenvriend ook eentje. Als de wandelende ziektekiemen – zegt de pest iemand nog wat? – in een hele vriendelijke bui zijn, willen ze tijdens het avondeten zelfs op tafel klimmen om u van dichtbij gedag te zeggen.

De Rattus norvegicus kampeert nu eenmaal in onze stad

Bent u toevallig een van die mensen die tureluurs wordt van het rattenleger, kijk dan eens goed om u heen. Wij mensen zijn namelijk de zwakke schakel. Die ratten waar u de rillingen van krijgt, komen vooral af op de etensresten die wij met z'n allen buiten laten slingeren en de vuilniszakken die argeloos náást de vuilcontainer worden gezet.

Ook al zit de zak dichtgeknoopt, reken maar dat de rat ruikt dat het restje shoarma met knoflooksaus van gisteravond zich erin bevindt. Zeker weten dat hij zijn kleine tandjes meteen slijpt om zich daarna al knagend een weg te banen naar de gekruide reepjes. Ratten boeit het niet als ze de volgende dag knoflook uitwasemen in andermans gezicht.

Maar goed, de Rattus norvegicus – ik smijt maar even met Latijnse termen – kampeert nu eenmaal in onze stad en daar moeten we wat aan doen. Hier is natuurlijk maar één oplossing voor. Nee, ik bedoel niet de bloederige oplossing. Als u daaraan dacht, bent u een sadist. De enige echte manier om weer zonder angst te kunnen stofzuigen, barbecueën en lunchen, is door de 'rattenvanger van Rijswijk' in te schakelen.

Nu denkt u dat ik dit ter plekke verzin en die vent net zo echt is als Sinterklaas, maar de man bestaat dus echt – de rattenvanger, niet Sinterklaas. Deze mysterieuze superheld is door de gemeente ingehuurd om de bruine rat te verdrijven uit de stad.

Dus ziet u een man met een cape voorbijrijden in een auto die op die van Batman lijkt, zeg maar een 'ratmobiel' in plaats van een batmobile, wees dan gerust; hij komt ons redden van de ondergang.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden