Foto:

Regendans in de oase

  Column

Psst, ik wil een geheim met u delen. Maar u mag het absoluut niet verder vertellen, want dan wordt Rijswijk overstroomd door bezwete mensen. Hier komt 'ie: Rijswijk is een koel paradijs vergeleken met de rest van de regio.

Uit hittekaarten blijkt dat het in Rijswijk een paar graden koeler is dan in omliggende steden en dorpen. Dat zijn enkele heerlijke graden in een periode van extreme droogte en klef tegen elkaar aan staan in het openbaar vervoer. Zeg nu eerlijk: warm weer is leuk, maar onder de oksel van een vreemde staan in de tram, drukt de pret behoorlijk.

Wij kunnen onze tong uitsteken naar Rotterdam, Delft, Den Haag en het hele Westland

Nu vraagt u zich natuurlijk af waar wij die paar fantastische graden Celsius aan te danken hebben. Welnu, wij kunnen onze tong uitsteken naar Rotterdam, Delft, Den Haag en het hele Westland omdat wij een groene oase zijn.

Rijswijk heeft de Hoekpolder, het Elsenburgerbos en het Wilhelminapark. Samen met verschillende kleinere parken en het vele groen in het straatbeeld levert dat overdag de nodige verkoeling op.

En terwijl Rotterdammers hele nachten woelen in hun te warme bed, liggen wij Rijswijkers heerlijk te slapen. Want ook dat hebben we mee: het vele groen zorgt ervoor dat het sneller afkoelt aan het einde van deze zomerdagen.

1-0 voor Rijswijk dus. Alleen maken die paar graden niet goed dat de natuur knock-out gaat van dit rondje in de boksring met de zon. Het heeft al zo lang niet geregend dat ik begin te twijfelen of ik wel in Nederland woon. Ik weet niet wat me overkomt. Normaal gesproken zijn mijn voeten in de zomer niet nat door het pootjebaden in een plastic zwembadje, maar vanwege de regenplassen waar ik doorheen moet baggeren.

Eerlijk gezegd mag het wat mij betreft best even herfst worden in augustus. Gewoon een weekje ofzo. Terug naar een graad of 18 en een paar leuke hoosbuien.

Daarna zijn de plantjes weer blij, is grasgroen weer een kleur die u op straat tegenkomt en staan de mussen niet meer met open bekjes van de dorst te hijgen.

Helaas zit herfst in augustus er voorlopig niet in als we de weerkaarten moeten geloven. Het enige wat u eraan kunt doen, is een regendans uitvoeren in de tuin. Hoewel u daar ook mee moet oppassen. Voor u het weet, denken de buren dat u bij een sekte zit.

We zullen dus gewoon moeten wachten tot Moeder Natuur uit eigen beweging de regen over ons uitstort. En in de tussentijd kunt u maar beter de tram vermijden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden