Foto: Foto:

Politiek burenbezoek

  Column

Ferry de Gaal

Wat heeft Richard de Mos opeens in Rijswijk te zoeken? Vorige week lees je dat deze Haagse wethouder gaat ­samenwerken met ons Rijswijks-­Belang. "Geen fusieplannen hoor", ­reageerde RB-fractievoorzitter Weterings meteen. "Beetje bijpraten over hondenbelasting en zwerfvuil." En nu hoor je weer dat Richard volgende week te gast is bij de opening van het project Harbour Village in ons Rijswijks havengebied. Wel een beetje verdacht, die Haagse belangstelling voor onze mooie stad.

Richard is een van die nieuwkomers in onze buurgemeente, net zoals zijn Haagse collega-wethouder Liesbeth van Tongeren. Nee, nee, u bent niet de enige die na haar verblijf van acht jaar in onze Tweede Kamer nog nooit van deze dame heeft gehoord. Maar dat weet Liesbeth zelf ook en om die reden liet zij zich vorige week – afgekeken van Richard waarschijnlijk – uitgebreid interviewen en fotograferen door de lokale krant.

Vanwaar toch die Haagse belangstelling voor onze mooie stad?


Liesbeth bekent daarin van die generatie vijftigplussers te zijn die ooit de wereld rondvloog voor talloze overbodige reizen naar exotische vakantiebestemmingen. Om zo een handje mee te helpen onze ozonlaag te vernietigen. Diezelfde Liesbeth komt nu als wethouder duurzaamheid Den Haag de milieules lezen.

Opgegroeid in Almelo heeft Liesbeth niks met Haagse ikonen. De gehaktbal van Dungelmann blieft mevrouw niet en als het aan haar ligt, verdwijnt de Puch binnenkort definitief uit het Haagse straatbeeld. Een keer per jaar, tijdens de traditionele kouwe-­klauwe­-rit, pruttelt er een groepje inmiddels grijze nozems op hun oude Puchjes door de Hofstad. Nozems blij, publiek blij, horeca blij. Iedereen blij, maar Liesbeth niet. Die heeft vast nooit met haar bips achterop een Puch mogen zitten en noemt het vervoermiddel zelfs 'vies'. Zoals een daadkrachtig milieuwethouder betaamt, stuurt zij nu alle Puchs linea recta richting schroot. Je moet toch ergens mee beginnen.

Nee, die Liesbeth beleeft geen droomstart in het Haagse. Toch doet Björn Lugthart er misschien goed aan ook haar een keertje naar Rijswijk uit te nodigen. Haagse wethouders zijn namelijk ieder verantwoordelijk voor 1 stadsdeel. Liesbeth is dat voor Laak, de grenswijk die dankzij een doortastend Haags parkeerbeleid definitief verlost lijkt te zijn van alle overtollige bestelbusjes en andere autowrakken. Die staan tegenwoordig – gratis en voor niks – in de Rijswijkse parkeervakken. Met alle overlast voor de Rijswijkers van dien.

Laat Björn dus maar eens een kopje kruidenthee met Liesbeth gaan drinken. Om zo uit te vogelen hoe Den Haag zijn parkeerprobleem echt oplost. Een Haagse wethouder die ons dát wil komen leren, die hebben we hier natuurlijk wél graag op bezoek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden