Foto: Foto:

Van gas los

  Column

Tikfoutje, dacht ik toen ik deze door de klimaatlobby toegeëigende slogan een eerste keer las. Nu hun snode plannen verder worden ontrafeld, krijg ik toch gelijk. Hier zijn een paar eco-fanaten niet van gas maar van god los!

Dat er iets moet gebeuren om de CO2-uitstoot te reduceren staat buiten kijf. Maar moeten hiervoor nu per se de huishoudens worden gedwongen van het gas af te gaan? Voorstanders schreeuwen meteen ja, steekhoudende argumenten van tegenstanders worden in de kiem gesmoord.

Waarom beginnen bij de huishoudens en wordt niet eerst het lage fruit geplukt? Het energieverbruik van de industrie bijvoorbeeld. Dat bedraagt 40% van het totaal, verkeer en vervoer pakken 15% en huishoudens slechts een schamele 12.

Nee, onze overheid kiest voor de weg van de minste weerstand en gaat eerst de brave burger dwingen van het gas af te gaan. Om hen te stimuleren mee te werken, is nu voorgesteld de belasting op consumentengas de komende jaren met 75% te verhogen. Waarbij niet wordt verteld dat de opbrengst hard nodig is voor het opnieuw trakteren van enkele multinationals. Die mogen de Noordzeebodem gesubsidieerd blijven omploegen op zoek naar – u raadt het misschien al – ons lucratieve exportproduct gas.

Steeds meer EU-lidstaten gaan juist áán het gas

Ok, we moeten verduurzamen. Maar waarom beginnen bij het gas? Gas is van alle fossiele brandstoffen het schoonst en doet aanzienlijk minder kwaad dan steenkool, bruinkool, olie of (ook gesubsidieerd) hout. Bovendien is er meer gas dan ooit in de wereld en gaan niet voor niets steeds meer EU-lidstaten juist áán het gas. Maar Gasland Nederland doet niet meer mee, dat moet nu in rap tempo worden afgekoppeld.

Hoe we onze huizen dan gaan verwarmen is voor de klimaatlobby geen probleem. "Met de elektrische ketel of warmtepomp. Gebruik maken dus van groene stroom in plaats van gas." Maar groene stroom? Dat is toch een grijs begrip? Nederland is veel te klein om genoeg windmolens en zonnepanelen te installeren om aan de toekomstige stroomvraag te voldoen. En als er dan even ook geen zon of wind is, zijn we nog steeds afhankelijk van kolen­stroom en kernenergie. Tel uit je CO2-winst.

Nederland beschikt over veruit de beste gasinfrastructuur ter ­wereld. Nu wij eindelijk een keer het braafste jongetje zijn van de klas doet onze overheid het aardgas in de ban. Met als alternatief elektriciteit, dat grotendeels met andere schadelijker brandstoffen wordt opgewekt.

Met elektrische ketels en warmtepompen is amper milieu­winst te behalen. Het is per saldo juist onze vertrouwde gasgestookte hr-ketel die de komende jaren CO2 gaat besparen. Maar dat laatste willen de klimaatlobbyisten niet horen. Die zijn, zoals ik al begon, helemaal van god los.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden