Foto:

Cop koffie, iemand?

  Column

Koffie met een cop. Ja, u leest het goed, geen kop maar cop. Als in politieagent. Smeris. Sterke arm der wet. Diender. U snapt waar ik heen wil. De landelijke campagne 'Koffie met een Cop' doet ook Rijswijk aan en wel in de McDonald's. Als u dus een motoragent(e) voorbij ziet zoeven en denkt 'daar zou ik wel een beschuitje mee willen eten' dan heeft u dikke pech. Maar een croissantje of een Big Mac moet wel lukken.

Het idee is dat burgers en ondernemers onder het genot van een shot cafeïne hun vragen kunnen afvuren op Rijswijkse agenten. Een gewaagde actie, want grote kans dat mensen van heinde en verre komen aanhollen om verhaal te halen over een 'onterechte' boete.

Misschien is dat de reden dat u alleen al in juli drie kansen krijgt om dat blauwe uniform van dichtbij te inspecteren. Tegen de derde bijeenkomst moeten alle boze beboete burgers wel aan de beurt zijn geweest.

Persoonlijk ben ik er nog niet helemaal uit wat ik van daten met oom agent in de McDonald's vind. Aan de ene kant is het een prachtig initiatief van 'Flikken Rijswijk'. Aan de andere kant willen wij als burgers toch het liefst dat agenten boeven vangen en aangiftes serieus nemen in plaats van speeddaten tussen de Franse frietjes.

Maar goed, Rijswijkers met prangende vragen krijgen een gouden kans. Het is in het dagelijks leven namelijk zo makkelijk nog niet om een agent aan te klampen. U kunt zich moeilijk op de motorkap van een surveillanceauto werpen of die klemrijden met uw eigen Toyota, zodat u even kunt vragen wat de agenten denken te doen aan de hoeveelheid hondenpoep in uw straat.

Als u dat doet, kunt u waarschijnlijk wel uw vragen stellen, maar dan vanaf de achterbank van de politiewagen. In handboeien welteverstaan.

Het is in ieder geval maar goed dat ik me niet aanmeld voor 'Koffie met een Cop'. Ik zou namelijk vragen stellen als:

'Hoe veel donuts eet u op een dag?'

'Geeft u dan echt nóóit even plankgas op een rustige weg?'

'Zeg nou eerlijk, geniet u er intens van om bonnetjes uit te schrijven?'

In de werkelijkheid zullen de vragen wel gaan over afval op straat, hangjongeren en luidruchtige buren. Très saai. Geen wonder dat de politie een beker – bij de McDonalds doen ze namelijk helemaal niet aan kopjes – sterke koffie nodig heeft om het vragenuurtje te doorstaan.

Tot slot nog een tip voor Rijswijkse overvallers: sla in juli de McDonald's maar over.

Meer berichten