Foto:

De slang van Rijswijk

  Column

Amy van Naamen

Slangen. Je bent er een liefhebber van of de rillingen lopen over je rug als je alleen al een plaatje ziet van het beest. Ik behoor tot de laatste categorie. Dus toen ik las dat er een exemplaar rondglibberde in de buurt van de Burgemeester Elsenlaan, overwoog ik serieus om te emigreren naar de Noordpool. Ijsberen zijn stukken minder eng. Leeuwen en spinnen overigens ook.

Maar goed, terug naar het geschubde gevaarte van de Burgemeester Elsenlaan. Het was ook geen lief, klein addertje, maar een onvervalste python. Om precies te zijn een koningspython. En wat doet men als er een koningspython ontsnapt is in de nabijheid? Precies, googelen! Ik zal u die moeite besparen. De korte samenvatting is dat de koningspython zich graag verschuilt onder boomwortels en zijn prooi het liefst wurgt. Mij zult u dus voorlopig niet meer in de buurt van de Burgemeester Elsenlaan spotten. Ook al hebben de politie en reptielenopvang Serpo de slang inmiddels gevangen.

Een wezel is natuurlijk gluiperig, dat is iets heel anders

Het is nu wachten op de eerste boze slangenliefhebber die mij erop wijst dat de koningspython – alleen de naam is al griezelig – een goedzak is en dat niemand iets te vrezen had toen de bewuste slang op safari was in de Plaspoelpolder. Maar dat is helemaal niet nodig.

Ik weet heus wel dat er een soort slang bestaat dat nog gevaarlijker is. Dan heb ik het natuurlijk over de menselijke slang. U weet wel: type achterbaks persoon dat u afsnijdt bij het stoplicht of halverwege de kassarij invoegt. Soms is deze slangensoort lastig te herkennen en hij wordt ook nog wel eens verward met een wezel. Maar een wezel is natuurlijk gluiperig. Dat is iets heel anders. Haal de slang ook niet door de war met types die tijdens de file het tankstation binnenrijden en sneaky verderop weer invoegen, zonder te tanken. Dat is de file-rat.

Ingewikkeld? Hier komen de kenmerken van menselijk slangengedrag:

- ligt er nog maar één gebakje, dan vertelt de slang u hoe schrikbarend veel calorieën in dat chipolatatataartje zitten, zodat hij snel zelf het gebakje weg kan grissen;

- pikt u toch het laatste gebakje in, dan wijst de slang naar u en roept luid 'Zagen jullie dat? Wat een egoïst!';

- gaat een derde er met het gewilde taartje vandoor, dan buigt de slang zich naar u toe en fluistert op samenzweerderige toon iets in de trant van: 'die is vast voor het meisje achter de kassa bij de slijterij. Daar heeft hij een affaire mee.'

U ziet, het is nog knap lastig om te bepalen of u banger moet zijn voor de koningspython of het mens met een slangenkarakter. Dus pas op als u langs boomwortels loopt, én als er nog maar één moorkop over is op de verjaardag van uw moeder.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden