Foto: Amy van Naamen

Kopietje Paspoort? Echt niet!

  Column

Amy van Naamen

Bent u de afgelopen week ook plat gespamd met mails van bedrijven die uw toestemming vragen om hun nieuwsbrief te mogen blijven sturen? Ik heb me daar dus kapot aan geërgerd. En wel om twee redenen. Ten eerste hebben die bedrijven u al die tijd schaamteloos gemaild, maar nu krabbelen ze ineens terug omdat ze bang zijn voor boetes onder de nieuwe privacywet.

Ten tweede: als u spontaan migraine kreeg van hun nieuwsbrief, had u zich allang afgemeld. Die 486 mails waarin wordt gevraagd of u alstublieft toestemming wilt geven, zijn stukken irritanter dan nieuwsbrieven waar u niet om heeft gevraagd.

Overigens was al twee jaar bekend dat de nieuwe wet eraan kwam. Ik vermoed dus dat er in het diepste geheim een vergadering is geweest waarin ondernemers grinnikend hebben besloten om ons op het laatst massaal plat te mailen. Die stiekeme vergadering heeft waarschijnlijk onder een lantaarnpaal in Rijswijk plaatsgevonden. De straatverlichting doet het schijnbaar toch niet hier.

Ik heb hetzelfde met het opdringerige verkopertje dat precies rond etenstijd aanbelt

Als iemand mij zo'n mail stuurt, geef ik uit principe al geen toestemming. Ik heb hetzelfde met het opdringerige verkopertje dat precies rond etenstijd aanbelt met de vraag wie mijn energieleverancier is. Alleen al het feit dat hij na een lange werkdag een verhaal komt ophangen over hoe ik véél goedkoper uit ben als ik overstap, terwijl mijn eten koud wordt, maakt die arme jongen zijn missie kansloos. Dat gezegd hebbende vind ik de nieuwe wet fantastisch. Ik hoop op een revolutie in Rijswijk. Het is tijd om ons te wapenen tegen alle bedrijven die lak hebben aan onze privacy. Vanaf nu pikt u niks meer.

Dat hotel vraagt om een kopie van uw paspoort? Dan doet u het volgende: hard lachen en vragen of die medewerker zijn hoofd tegen de toonbank heeft gestoten. Dat mag namelijk niet. Hotels mogen hoogstens uw paspoortnummer en de vervaldatum noteren.

En dan die sneaky ratjes die bij het online shoppen alvast voor u aanvinken dat u zich op hun nieuwsbrief wilt abonneren. U raadt het al: dat mag niet. Tussen haakjes, die vinkjestypes zijn grotendeels dezelfde figuren die u op 24 mei mailden of u vóór 25 mei (ingangsdatum van de nieuwe privacywet) even snel toestemming wilde geven.

Ik zeg dat we Rijswijk tot privacyhoofdstad van Nederland maken. Wraak is zoet, dus laten we alle bedrijven die geen respect voor onze privacy hebben platmailen. En mocht u zo iemand zijn die zegt niks te verbergen te hebben: mag ik dan uw pincode?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden