Foto:

Dikke koeien

  Column

Door Ferry de Gaal

Welzijn Rijswijk haalt de penselen uit de terpentine. In maart werd in het wijkcentrum Het Oude Raadhuis gestart met een crea bea middag voor beginnende schilders. Deelnemers werd beloofd na een gezellige middag naar huis te gaan met een schilderij om trots op te zijn. Zelfs diegenen die nooit eerder een kwast in de handen heeft gehad.

De animo voor deze bijzondere schilderles was groot en Rijswijk na afloop ervan in één klap een veelheid aan kunstwerken rijker. Mocht het programma Tussen Kunst & Kitsch dus nog bestaan dan kunnen de makers alvast rekening houden met een drukke opnamemiddag, mocht die over pakweg 40 jaar ergens op een mooie locatie in Rijswijk worden gehouden.

Zoals al bij de start in maart beloofd zou deze activiteit bij voldoende belangstelling worden herhaald. Met een wisselend thema. Dat gebeurt dus volgende week maandag als de schilder­ezels opnieuw in Het Oude Raadhuis worden opgesteld. Over het nieuwe thema is lang nagedacht (of toch juist niet). Geen Dikke Dames deze keer maar Dikke Koeien.

Wel een slimme zet eigenlijk van Welzijn Rijswijk om door te borduren op dat thema dik. De mogelijkheden zijn immers legio. Wat te denken van dikke eenden of dikke vrienden. Of van dikke auto's (leuk als ook de jongens een keertje willen meedoen) of dikke bomen. Hoewel dat laatste met de recente kap van Rijswijks 200 jaar oude (en dikke) kastanjeboom voor ons museum wel een beetje gevoelig ligt.

Intigrerend eigenlijk, die keuze voor koeien. Laat ik vooropstellen dat ik het prachtige beesten vind. Toch zie ik, anders dan met die bomen, het verband tussen koeien en Rijswijk niet. Ik plaats deze viervoeters eerder in de groene grasweiden van een plattelandsgemeente als Schipluiden dan in de nauwe klinker­straatjes van Oud-Rijswijk.

Benieuwd ben ik ook meteen naar de kleuren die gaan worden gebruikt. Ik ken deze hazen­vangers in wit en zwart of bruin. Maar met die paar kleuren maak je geen pakkend schilderij, dat vraagt om een iets breder palet.

Terwijl ik zo door de veestapel mijmer, staar ik naar een groot kaal vlak op mijn nu bijna smetteloze woonkamermuur. Dan neem ik een beslissing. Ik ga maandag ook naar Het Oude Raadhuis. Daar laat ik mij de beginselen van het schilderen bijbrengen en fiets ik eind van de middag naar huis met een kleurrijke beestenboel onder mijn arm. Twee (koeien)vliegen in één klap.

Of het ooit iets gaat worden met mijn kunstambities? De tijd zal het leren. In elk geval ben ik verzekerd van een leerzaam middagje vol pret. Dikke pret.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden