Foto: Amy van Naamen

Criminaliteitscijfersbonje

  Column

Door Amy van Naamen

Zoals velen met mij kan ik genieten van een goede rel. Ik volg dan ook ademloos de venijnige 'pingpongwedstrijd' tussen het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) en het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid). Wat is er aan de hand? Het CBS presenteerde onlangs een prachtige rapport waaruit bleek dat de criminaliteitscijfers net als de populariteit van zanger Dotan flink zijn gedaald.

Ook Rijswijk blijkt veiliger geworden: het aantal geregistreerde misdrijven is van 4.070 in 2012 gezakt naar 3.130 in 2017. 'Geweldig nieuws!' zult u denken. Nou, laten we nog maar niet met zijn allen denken dat we de achterdeur niet meer op slot hoeven te doen. Tenzij u graag een nieuwe flatscreen-tv van een meter wilt natuurlijk. Dan kan een inbraak wel mooi uitkomen. Wel even beweren dat de deur op slot zat dan. Verzekeringen zijn nogal kinderachtig als het om uitbetalen gaat.

Terug naar de statistiekenrel. Het CBS meldt dus dat de criminaliteit op haar retour is. Dat deed de wenkbrauwen fronsen bij het CCV. Volgens het CCV is de criminaliteit helemaal niet gedaald, maar slechts geëvolueerd naar nieuwe vormen die niet zijn meegenomen in het onderzoek. Zo zouden de sneue types die slecht met afwijzing om kunnen gaan en dus maar naaktfoto's van hun ex rondsturen niet goed in kaart zijn gebracht. Ook zou afpersing van mensen om hun schuur 'uit te lenen' aan henneptelers of ongure types die een plek zoeken voor hun drugslab over het hoofd zijn gezien.

Tot mijn grote teleurstelling heeft het CBS hierop niet meer uitgehaald naar het CCV. De rel bleef dus bij de 'ping' van het CBS en de 'pong' van het CCV. Toch blijf ik hopen op een reactie uit het kamp van het CBS. Het zou helemaal mooi zijn als nog een instantie zich in de discussie gaat mengen. Dan wordt het pas echt lachen.

Dat terzijde, de grote vraag is nu wie er gelijk heeft. De werkelijkheid is dat het geen klap uitmaakt. Dit is een discussie tussen twee haantjes, die allebei graag het hoogste woord voeren en kibbelen over details. Rijswijk ligt middenin de randstad. Of de criminaliteit nu is gedaald of niet, u moet tijdens het pinnen nog steeds uw hele bovenlijf over de automaat werpen als u uw code intoetst om te voorkomen dat die vrouw in die bloemetjesjurk achter u meekijkt en daarna uw pas rooft.

Maar mijn tips bij het pinnen terzijde. Om met de woorden het CBS – nouja, soort van – af te sluiten: misschien is het geweld sinds de brave jaren '50 toegenomen, ten opzichte van de middeleeuwen zijn de statistiekjes enorm verbeterd. En zo is het. Tegenwoordig mogen zware criminelen genieten van televisie in hun cel en stampotvrijdag in plaats van gevierendeeld te worden. Of is dat weer een hele andere discussie?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden