Bijplaatsingen

  Column

Door Ferry de Gaal

Ergernis nummer één hondenpoep heeft er een geduchte concurrent bij: Bijplaatsing. Het woord staat nog niet eens in de Dikke Van Dale, maar in Rijswijk is het al een probleem.

Wie zijn oor te luister legt, kan er niet om heen. Rijswijkers klagen steen en been over het illegaal dumpen van vuil bij hun al dan niet ondergrondse afvalcontainers. Wat exact de reden is dat al die troep niet gewoon naar de milieustraat wordt gebracht, blijft voorlopig gissen. Is het vuil afkomstig van afval­toeristen van buiten onze gemeentegrens? Of klopt het verhaal dat het niet hebben van een autootje er de oorzaak van is dat veel rotzooi nu naast de vuilcontainers wordt gedumpt. Waar betaal je ánders verontreinigingsheffing voor?

Feit is dat steeds meer Rijswijkers zich ergeren aan het illegale vuil. Gelukkig heeft Rijswijk de MijnGemeente App ontwikkeld waarmee inwoners hun klachten over zaken als bijplaatsingen simpel met hun mobieltje, liefst met foto, kunnen melden. Het ei van Columbus hoor ik u denken, totdat ik vertel dat onderzoek door Onafhankelijk Rijswijk leert dat meldingen met deze app maandenlang "in behandeling" blijven staan. De gemeente geeft nauwelijks gehoor.

En zo belandde het probleem inmiddels ook op het bordje van wijkagent Toet van Oud-Rijswijk. Maar Toet was er snel Klaar mee. Hij slingerde een heuse tweet over het onderwerp de ether in. In de 280 beschikbare twittertekens legt hij daarin uit dat de politie wel wat anders te doen heeft dan achter illegale-vuilstorters aan te jagen. Onder het politiemotto 'Waakzaam én dienstbaar' geeft Toet de klagers wel meteen een tip: Gebruik hiervoor op uw telefoon de MijnGemeente app. Het cirkeltje is weer rond, de gemiddelde klager de wanhoop nabij.

Als je in Rijswijk aan afval denkt, denk je natuurlijk ook aan Avalex. En laat dit bedrijf uitgerekend deze week in het nieuws zijn gekomen. "Het gaat goed met ons", meldt de directeur in zijn toelichting op de jaarstukken over 2017. ­Avalex haalde vorig jaar maar liefst 418 vrachtwagens met restvuil mínder op en dat levert een boel geld op.

Maar heeft Avalex hiermee niet een tikkie teveel vuilniswagens geschrapt? Hoe hoger het banksaldo van onze vuilverwerker, hoe hoger ook de stapels illegaal vuil bij de Rijswijkse afvalcontainers lijkt het nu.

Het kan voor het als innovatief bekend staande Avalex toch niet zo moeilijk zijn Rijswijk van deze vuilplaag te verlossen? Want laat ook Avalex het hier afweten, dan voorspel ik dat het met de nu nog grootste ergernis hondenpoep snel is gedaan.

Ik denk dat ik Van Dale alvast ga mailen het woord bijplaatsing snel in zijn dikke woordenboek op te nemen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden