Vleermuis

  Column

Door Ferry de Gaal

Casanova is – op zijn Italiaans gezegd – ­finito. En dan bedoel ik natuurlijk de houten vestiging van de bekende pizzeria naast de Rijswijkse schouwburg, die na jaren politiek en juridisch getouwtrek nu definitief zijn bruine luiken heeft gesloten.

Eigenaar Leo Fasani kon als oud-bokser niet meer opboksen tegen de gemeente. Die wil al langer dat het restaurant plaats maakt voor groen en gaf onlangs opdracht de bebouwing definitief te slopen. Maar van dat slopen zal het voorlopig niet komen. De sloopplannen staan op een laag pitje. Reden: één vleermuis.

Aan sloop gaat normaliter een bouwkundig onderzoek vooraf. Zo ook bij Casanova. Gekeken wordt dan of er geen zaken zoals asbest aanwezig zijn, maar ook of er geen beschermde diersoorten in het spel zijn. En laat dat laatste nu juist het geval zijn. Op het terrein van Casanova is minimaal één vleermuis ­gesignaleerd.­ U en ik zouden het beestje never nooit hebben gezien, de ­ambtelijke biologen wel. En die stuurden het slopersbedrijf onverrichter zake huiswaarts. Subito.

Een vleermuis en dat uitgerekend bij Casanova. Dat kan natuurlijk geen toeval zijn. Het beestje dankt zijn beschermde status namelijk aan een aantal zaken. Vleermuizen planten zich maar heel langzaam voort én – let op – ze zijn zéér trouw aan hun standplaats. Vooral dat laatste – trouw blijven aan zijn standplaats – kunnen we de oud-Casanovabaas natuurlijk ook niet ontzeggen.

Casanova en de vleermuis zijn door het lot aan elkaar ­verbonden. Maar Leo Fasani kan daar geen pizza's van bakken. Die heeft intussen zijn bakspullen ingepakt om voor zijn drie dochters een nieuwe zaak in te richten aan de Rijswijkse Lindelaan. "Mooier en groter dan de oude pizzeria", belooft Rijswijks bekendste pizzabakker, "maar met dezelfde gastvrijheid en kwaliteit die onze gasten gewend zijn. En vanzelfsprekend onder dezelfde naam, want Casanova is al een halve eeuw onlosmakelijk met Rijswijk verbonden."

Pipistrello, zoals de vleermuis in het Zuid-Europese land door het leven fladdert, had in dit geval een mooi Italiaans klinkend alternatief voor de bedrijfsnaam kúnnen zijn. Maar toegegeven, pizzeria en vleermuis, die twee hebben nu eenmaal weinig met elkaar gemeen.

Misschien dus dat de Fasani's nu een paar Pipistrellolampjes op hun nieuwe restaurant­tafeltjes kunnen zetten. U kent ze misschien wel, die Italiaanse designlampen met kapjes die doen denken aan de vleugels van een vleermuis. Al is maar om te symboliseren dat de Fasani's hun standplaats Rijswijk trouw zullen blijven. Ook de komende 50 jaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden