Foto: Amy van Naamen

Katten en exen

  Column

Er is mij iets opgevallen in Rijswijk in de afgelopen weken. En dat is de hoeveelheid katten die aan de kant worden gezet alsof ze het herpesvirus verspreiden. Ik ga het dus opnemen voor alle katten die een soort Voldemort uit Harry Potter als baasje hebben getroffen - als dat u niets zegt, moet u zich diep schamen.

De Colijnlaan, de Endehoekseweg, de Jozef Israëlslaan; het is maar een greep uit de straten waar de afgelopen tijd katten zijn gevonden die met hun ziel onder hun arm (pootje?) liepen. Nu weet ik als katteneigenaar dat vlak voor de meivakantie niet het beste moment is om een kat te hebben. U wilt tenslotte met het gezin naar Tenerife. Eventjes weg van uw tiran van een baas, uw gekke tante en die bemoeizuchtige buurvrouw. De kat mag best mee, maar dan in de koffer. Maar ja, dat overleven ze niet, en u bent toch echt gebrand op die tapas met een mojito ernaast.

Alleen, om nou het beestje aan de kant van de weg te dumpen net zoals u bij uw ex heeft gedaan? Hard. Heel hard. Iedereen weet dat de regel is: alles wat u uw overspelige ex aan zou willen doen, is not done bij katten. Dus hierbij voor alle Voldemorts die zo harteloos zijn om een wezenloos diertje op straat te zetten: geloof het of niet, maar er bestaan ook andere oplossingen.

Zo zijn er diervriendelijkere mensen die sites beheren waarop u gratis uw huisdier kunt aanbieden. Niet Marktplaats, want daar wemelt het blijkbaar van de handelaars en duistere types die maar al te graag uw kleine Garfield aan hun slang voeren. O, en er schijnt ook iets te zijn wat een asiel heet.

Maar misschien is het al veel eerder mis gegaan. Waarom nemen mensen überhaupt een huisdier als ze er bij de eerste de beste vakantie alweer vanaf willen? Want het wrede dumpproces overkomt natuurlijk niet alleen katten.

Wellicht is het een impulsaankoop. Ik geef toe dat ik mijn impulsen ook niet onder controle heb als ik met een lege maag de supermarkt induik.

Het kan zijn dat ik dan thuiskom met allerlei snacks en weinig in de categorie brood, eieren en kaas.

Maar spontaan een chocoladereep met wittechocoladeframbozenknetternoepjessmaak (het bestaat!) kopen, is iets heel anders dan met een puppy, cavia of shetlander aan komen zetten.

Dus ik ga hierbij het belerende vingertje opheffen: mensen, denk goed na voordat u aan een huisdier begint.

En voor de duidelijkheid: ik neem het natuurlijk alleen op voor de dieren. Als uw ex door u aan de kant van de weg wordt gedumpt, zal die het wel verdiend hebben.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden