Van Di(c)k hout

  Column

Door Ferry de Gaal

Rijswijk innoveert. Na de start in 2015 van het programma 'Innovatie sociaal domein' sloot onze gemeente zich afgelopen zomer alweer aan bij het 'Smart City Living Lab', waarbij allerlei nieuwe slimme technieken in de praktijk worden getest. Al die positieve energie prikkelde ook Dick Jense jr. die het hoog tijd vindt voor een 'reset' van de lokale politiek.

Het nog altijd ontbreken van een hogere kiesdrempel laat ook in Rijswijk diepe sporen na. De telling (en hertelling) van alle uitgebrachte stemmen bij de laatst gehouden verkiezingen laten geheel volgens landelijke trend een versplinterd landschap zien.

Onze 31 beschikbare raadsstoeltjes zijn verdeeld over maar liefst tien partijen. Een kleurrijk kwartet van vier sprokkelde 18 plekken bij elkaar. De rest van het lokale pluche gaat naar een zestal kleinere partijen, waaronder ook Onafhankelijk Rijswijk, ­hekkensluiter met 1 zetel.

Dick Jense jr. van die partij komt nu met een lumineus idee. 'Lokale partijen zijn aan een onstuitbare opmars bezig. Laten we gaan werken aan het bij elkaar brengen van die nu nog versnipperde lokale partijen in Rijswijk'. Prima plan, Dick, hoewel de timing wel een tikkie vreemd lijkt. Als kiezer had ik hier natuurlijk meer aan gehad vóór de verkiezingen in plaats van daarna.

Maar goed, we gunnen junior het voordeel van de twijfel. Vooral ook omdat hij de presentatie van zijn plannetje met een paar zinvolle argumenten onderbouwt. 'Met het vertrek van de oude garde verliest de gemeenteraad in één klap ruim 200 jaar aan ervaring. Een groot gemis voor Rijswijk maar tegelijk een uitdaging voor de nieuwelingen. Een samenwerking van alle lokale partijen, die nu bijna de helft van alle stemmen hebben, zou geen gekke gedachte zijn.'

Met de politieke opkomst van jongeren als Dick jr. neemt Rijswijk ook afscheid van een ­periode aan vastgeroeste persoonlijke verstandhoudingen. 'Het is hoog tijd voor nieuwe relaties. Niet op basis van uitsluiting maar verbinding op de inhoud. Zoeken naar overeenkomsten in plaats van persoonlijke verschillen van inzicht.'

Uitdagende woorden dus en met zijn onafscheidelijke smartphone in de hand ziet Dick jr. dat die behoefte ook leeft onder de jongelui van de andere lokale partijen. En dus werd verkenner Van der Tak geconfronteerd met een sterk gemotiveerde jeugd die voornemens lijkt zich over vier jaar te presenteren als een hecht samenwerkende eenheid.

Geen afsplitsing, geen zetelroof, maar wel krachtenbundeling. Onder het motto Van di(c)k hout zaagt men planken beloven onze jonge lokalo's vanaf nu samen ten strijde te trekken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden