Foto: Amy van Naamen

Macabere schoonmaak

  Column

Door Amy van Naanen

Het is de vraag die heel Rijswijk in spanning hield: van wie is die doodskist toch? Misschien waren de reinigingsinspecteurs nog een beetje slaperig die bewuste zondag toen ze hun rondje maakte door de Plaspoelpolder. Maar een gothic-doodskist midden op straat, daar word je wakkerder van dan zes shots espresso.

Vervolgens nam het verhaal nóg een bizarre wending, want een dag later was de doodskist weer spoorloos verdwenen. Wie denkt dat we met een vampier te maken hebben in Rijswijk, kan ik geruststellen. De doodskist bleek uiteindelijk van een motorclub te zijn, die niet al te blij was dat hun oud-voorzitter grote schoonmaak had gehouden.

Daarmee is het mysterie niet helemaal opgelost, want wie heeft het macabere object nu? De bewuste dief liet het zich in ieder geval geen twee keer zeggen dat er een gratis kist op straat lag. Hij – het moet wel een man zijn, dat zijn alle vrouwen met me eens – heeft toch maar even binnen 24 uur een enorme kist laten verdwijnen. De motorclub heeft genoeg reden om flink te balen, maar het zou me niks verbazen de gemeente een vreugdedansje heeft gedaan toen bleek dat deze illegale doodskistdump zichzelf had opgelost. Het zijn namelijk de voorjaarsschoonmaakweken in Rijswijk!

Nu moet vooral niemand meer doodskisten gaan dumpen, want een schone buurt klinkt mij wel goed in de oren. Misschien hoef ik binnenkort dan niet meer om de hoopjes hondenpoep heen te slalommen op weg naar mijn auto.

En als we dan toch bezig zijn, mogen wat mij betreft alle vogels een luiertje om. Niks ergerlijker dan vogelpoep op uw jas of hoofd. Nog maar niet te spreken over uw auto of fiets. Iedereen kent wel de gevaren van onder een boom parkeren.

Grote kans dat u de volgende ochtend niet meer zeker weet of dat ding met wielen dat volledig onder de uitwerpselen zit van u is. Dus laten we allemaal de armen uit de mouwen steken de komende weken. Bezem? Check! Sopje? Check! Mooi, dan kan de voorjaarsschoonmaak beginnen.

Natuurlijk moet u niet al te nobel te werk gaan en vooral uw eigen stoepje schoonmaken. Even vegen bij de buren voor de deur kan nog net, u weet nooit wanneer u een kopje suiker nodig heeft.

Zou lullig zijn als de buuf dan de deur in uw gezicht dicht gooit omdat u te lui was om de troep die u richting haar stoep gebezemd heeft weg te halen.

De schoonmaakweken in Rijswijk duren nog tot eind juni, dus poetsen met die handel! En de rest van de zomer vervuilt u gewoon de lucht weer met de rookdampen van uw barbecue.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden