Het Rijswijks Jeugdtheater zet Assepoester op planken gezet. Foto
Het Rijswijks Jeugdtheater zet Assepoester op planken gezet. Foto (Foto: Hans Ouwerkerk)

Jeugdtheater brengt Assepoester

  Column

Het Rijswijks Jeugdtheater brengt Assepoester als haar lentesprookje over een arm meisje dat wordt uitgebuit door haar gemene stiefmoeder en twee stiefzussen. Het stuk is op eerste Paasdag te zien in de Rijswijkse Schouwburg.

Rijswijk - Als er een bal wordt georganiseerd zodat de prins een vrouw kan kiezen, wordt Assepoester thuis opgesloten. Met een beetje hulp van een toverfee kan ze toch naar het bal. Daar steelt ze het hart van de prins ('Ik ken je pas 10 minuten, maar de mooiste en liefste ben jij'). Als ze voor middernacht van het bal verdwijnt omdat ze anders weer verandert in de gewone schoonmaakster die ze is, zet de prins alles op alles om haar te vinden.

Het verhaal is weinig verrassend, dat is bij jong en oud wel bekend. De verrassing zit in de uitvoering. Pepijn Jehee (regie) is er met zijn team (zangcoach Irene Borst en danscoach Janine van den Heuvel-Damen) in geslaagd het oude sprookje af te stoffen. Vlotte scenes, grappige teksten en mooie plaatjes zorgen ervoor dat Assepoester van begin tot eind boeiend blijft. Het orkest onder leiding van Carly Bakker zorgt voor de lieflijke deuntjes die bij zo'n sprookje horen.

Assepoester (Amber van der Brugge) is expressief en zingt zuiver de zoete liedjes weg die ervoor zorgen dat menig meisje in de zaal in haar muiltjes zou willen staan. Stiefmoeder (Fenna van Battum) en zussen (Jasmijn Dol en Julia van der Sprong) vormen een dolkomisch gezelschap. Als de stiefzusters lachen als biggen, kan de zaal niet anders dan meelachen.

De leuke, vlotte prins (Stan Hubers) is bepaald niet van plan zomaar een vrouw te kiezen en wantrouwt op voorhand alle vrouwen die om zijn hand komen dingen. Dat is verfrissend. En ook de meisjes in de zaal krijgen een gezonde dosis emancipatie mee van toverfee Fenna Houweling. Zij is meer een mental coach, die Assepoester oproept vooral niet te blijven hangen in wensen, gewoon (naar het bal) te gaan. Je kunt niet vertrouwen op magie, je moet er zelf óók iets voor doen. Als Assepoester bang is voor de reacties van de andere feestgangers, krijgt ze nog een wijze raad mee: 'Je hoeft er niet tussen te passen, je moet er boven staan'.

De voorstelling speelt zich af in een groot boek, waarin steeds iets nieuws te zien is. Als de prins Assepoester heeft teruggevonden dankzij het muiltje dat ze op het bal is verloren, krijgt het publiek dan eindelijk de langverwachte kus. Luid applaus volgt. Eind goed al goed. Assepoester is een jeugdvoorstelling om door een ringetje te halen. U kunt de voorstelling nog zien op zondagmiddag 1 april in de Rijswijkse Schouwburg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden