MeerVliet (ZH)

  Column

Door Ferry de Gaal

Oeps. Het A-woord is weer gevallen. Onze wethouder stadsontwikkeling nam het kort voor de verkiezingen in zijn mond. "Rijswijk staat met onder meer het Bogaardgebied en de Plaspoelpolder voor grote uitdagingen. Als er geen sterk college terugkeert, loopt Rijswijk opnieuw de kans geannexeerd te worden."

Dreigende annexatie – ik zeg gemakshalve door Den Haag – is zeker iets om nauwlettend in de gaten te houden. Onze grote buur wil immers 100.000 nieuwe woningen bouwen en je hoeft nooit Monopoly te hebben gespeeld om te beseffen dat dit binnen de huidige Haagse gemeentegrenzen dus niet gaat lukken.

Rijswijk moet aan de bak. En omdat ook onze grenslijntjes strak getekend zijn, zal er gezocht moeten worden naar andere oplossingen. Discussies als deze mondden eerder uit in ideeën over herindeling. Rijswijk zou moeten fuseren om beter opgewassen te zijn tegen de expansiedrift van de Hofstad. En vaak werd dan in één adem onze prooi genoemd: Delft!

De Vliet als waterlinie door de gemeente Leidschendam-Voorburg-Rijswijk

Nu is Delft een aardige buurgemeente – met nadruk op dat laatste – maar laten we dit vooral zo houden. Hoewel je anders verwacht, hebben zich in deze universiteitsstad maar weinig echte rekenmeesters gehuisvest. Zo'n fusie slaat een flink gat in onze begroting en of je als Rijswijker daar nu op zit te wachten?

Nee, Delft valt af. Maar is er al eens aan andere fusiepartners gedacht? We peddelen een stukje de andere kant op. Wat te denken van Leidschendam-Voorburg, die in 2002 al eerder met het fusiebijltje hebben gehakt? Even wegdromen: De Vliet als waterlinie door de gemeente Leidschendam-Voorburg-Rijswijk. En omdat de eerdere fusienaam Leidschendam-Voorburg van weinig creativiteit getuigt, pakken we dit ook meteen aan: 'MeerVliet'. Wie stemt er vóór?


Geef toe, de voordelen zijn legio. Kijk op Google maps. Een gemeente als MeerVliet telt acht oeververbindingen. Rijswijk, ik bedoel dus MeerVliet, krijgt twee ziekenhuizen, drie musea, een dierentuin, een camping, drie zwembaden, zes sporthallen. Hoezo, een fusie levert niks op?

En ook het probleem In de Bogaard is opgelost. MeerVliet huisvest straks het vernieuwde Leidschenhage, 's lands grootste shopping mall waar bezoekers ook nog eens gratis parkeren. Het Rijswijkse winkelcentrum kan nu helemaal dicht en worden omgetoverd in een aantrekkelijke woonwijk. Archibald Bogaardt zou trots zijn geweest.

Geen annexatie maar fusie. Welke Rijswijker wil nu niet in het groene, prettige MeerVliet wonen? Dan schrik ik weer wakker, het is maar een droom. Er zal nog heel wat water door de Vliet moeten stromen voordat zoiets moois kan worden bereikt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden