Foto: Amy van Naamen

Staken met vette vingers

  Column

Door Amy van Naanen

 

Ik moest twee keer knipperen toen ik het laatste nieuws las over de stakingen in de bouw. Ja, ik had het echt goed gelezen: frietprotest in de bouw. Vakbond FNV riep Rijswijkse bouwvakkers afgelopen week op om patat te komen eten, omdat de cao-onderhandelingen stroever vorderden dan een roestige Fiat Panda. Als ik zo'n bericht lees, kan ik maar een ding denken en dat is 'eindelijk!'

Want iedereen weet: echt rellen doe je met een patatje oorlog. Als je dan toch het werk moet neerleggen, kun je net zo goed twee vliegen in één klap slaan. Lunchen en staken zijn een prima combinatie – of ontbijten en staken, ligt een beetje aan het tijdstip. Avondeten en protesteren is helemaal top: je maakt je punt bij je werkgever en als je thuiskomt plof je op de bank neer, want je hoeft toch niet meer te koken.

En wij maar denken dat staken betekent dat je in de bittere kou op het Malieveld gaat staan met protestbordjes en leuzen roept. Ik geef de mannen en vrouwen in de bouw groot gelijk dat ze liever aan de gefrituurde aardappel gaan.

Eigenlijk heeft de FNV misschien wel een innovatie op de staakmarkt uitgevonden. Een gouden combinatie zou ik haast wel willen zeggen. De kip en het ei, Pauw en Witteman, tomatensoep met gehaktballetjes; ze zijn allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden. En vanaf vandaag zijn snacken en staken dat ook.

Ik ben reuzebenieuwd wat de snack van de dag is bij de volgende staking. Wat mij betreft kan het niet snel genoeg gaan tot het stoom weer uit de oren komt van de postbodes, leraren of treinconducteurs. Want dan gaan ze weer in staking en weet ik wat de volgende staaksnack is. Zullen ze pizza Margaritha eten? Een kapsalon misschien? Of toch een oud-Hollands haringkje?

Vette snacks erbij of niet, ik ben een voorstander van staken. Wij Nederlanders staken bij lange na niet genoeg als je het mij vraagt. Wat dat betreft kunnen we in Nederland een hoop leren van het Franse volk. In Frankrijk staken ze om de haverklap. En weet u waarom ze dat doen? Omdat het werkt!

Doe uw voordeel met die informatie. Dringt iemand zomaar voor in de rij bij de kassa? Staken! Krijgt u geen salarisverhoging van uw baas? Meteen staken! Is uw partner vergeten melk mee te nemen uit de supermarkt? Staken met die handel! Zo maken we al protesterend van Nederland een mooier land. En daar mag u best friet bij eten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden