Foto: Amy van Naamen

GTST op het stadhuis

  Column

Door Amy van Naamen

Het was op het stadhuis even net een aflevering van een soap. Verraad, diefstal en rechercheurs zijn de ingrediënten van wat zich afgelopen maanden afspeelde in het gemeentehuis van Rijswijk. Hoofdrolspeler was een ambtenaar die contant geld – dat burgers aan hem betaalde bij het aanvragen van papieren – in eigen zak stak zou steken.

Niet heel netjes, maar vooral strafbaar. Het lijkt erop dat zich een Sherlock Holmes onder zijn collega's bevond, want zijn werkgever kwam de dubieuze handelswijze van de man op het spoor.

Eerst speelde de gemeente zelf voor detective met een intern onderzoek. En toen werd het echt net een verhaallijn uit Goede Tijden, Slechte Tijden of The Bold and the Beautiful, want er werd bedrijfsrecherche ingezet om de man zijn gangen na te gaan.

Ik zie u al wit wegtrekken en denken 'mag mijn werkgever mij zomaar door een rechercheur laten bespioneren?'

Jawel, een heuse rechercheur werd op de zaak gezet. Niet zo eentje die achter inbrekers aanrent, maar zijn tegenhanger die onderzoek doet naar werknemers, zodat hun werkgever ze kan ontslaan en eventueel voor de rechter kan slepen. Ik zie u al wit wegtrekken en denken 'mag mijn werkgever mij zomaar door een rechercheur laten bespioneren?'

Geen zorgen: bedrijfsrecherche mag alleen ingezet worden als er al verdenkingen van criminaliteit zijn. U kent het wel: de collega die al maanden in de Ziektewet zit, maar toch de marathon van Rotterdam loopt of spionnen in de directie die bedrijfsgeheimen lekken aan de grote concurrent.

Hoe zou dat bedrijfsrecherchewerk nou gaan? Afgetapte telefoons, e-mails onderscheppen en verborgen camera's misschien? Ik beeld me graag in dat een man in een hoed en een regenjas de vermoedelijke bedrijfscrimineel achtervolgt in een donkere sedan. Zo zie ik hem zich al achter het koek- en snoepschap verstoppen in de supermarkt, terwijl hij driftig foto's schiet van de Rijswijkse ambtenaar.

Maar dat zal allemaal wel niet. Hoe dan ook, de bedrijfsrecherche vond bewijs dat de medewerker van gemeente Rijswijk niet van het integere soort was en ontslag volgde. Ook heeft hij binnenkort een afspraakje met de rechter. De gemeente heeft namelijk aangifte gedaan van diefstal. Spanning en sensatie dus daar op het Boogaardplein. Maar het is vooral een verhaal met een moraal: altijd pinnen bij de gemeente.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden