Gluren

  Column

Door Ferry de Gaal

Met die lage temperaturen wil je er niet aan geloven, toch komt het voorjaar er aan. De krokusjes steken de kop op en het duurt niet lang meer of de vogeltjes gaan weer paren. Zo ook het slechtvalkenpaartje Anton en Antonia, vernoemd naar het ziekenhuis Antoniushove. Die verruilden in 2010 hun vaste plekje in Leidschendam voor de oude stadhuistoren van Rijswijk. Om daar als allereerste bewoners hun intrek te nemen in het 'Huis van de Stad'.

De eerste verkenningsvluchten dit jaar hebben Anton en Antonia alweer gemaakt en als gevolg daarvan zijn ook de eerste vogelaars, u kent ze wel die hobbyfotografen met hun dikke telelensen, op de stoepen langs de stadhuisvijver gesignaleerd. En maar turen om niets te hoeven missen van al dat vogelmoois dat zich daar boven hen afspeelt.

Duivenmelkers zien met elke duikvlucht hun
broedsels uitsterven

Nu ziet het ernaar uit dat er dit jaar niet alleen slechtvalken, maar ook weer drie stuks webcams in de lucht zijn. Vanaf de torenklok maakt een simpel telefoonlijntje verbinding met ons aardse bestaan. Vorig jaar gaf dat wat problemen, maar die blijken verholpen. En dus is het niet alleen het handjevol vogelaars, maar kunnen ook alle andere liefhebbers thuis vanuit hun luie stoel met laptop op schoot meegenieten.

Hoewel genieten? Daarover lijken de meningen verdeeld. Slechtvalken voeden zich met andere vogels en het ophemelen van deze bloeddorstige luchtacrobaten wordt dus niet door iedereen in dank afgenomen. Bijvoorbeeld niet door een groepje Haagse duivenmelkers. Die zien niet alleen hun hobby maar ook hun eigen broedsels met elke duikvlucht van de slechtvalk een stukje uitsterven.

Of wat te denken van het statige ooievaarsechtpaar, die de uitnodigende nestpaal op het naastgelegen Landgoed te Werve liever links laat liggen om een veiliger heenkomen te vinden in de Rijswijkse Ministerbuurt. Ver uit het zicht van familie slechtvalk.

Toch blijft dit natuurspel voor de meesten van ons genieten. Niet alleen in Rijswijk, want via andere webcams biedt de Vogelbescherming ons steeds vaker een kijkje in allerlei nestkasten. Op tal van plaatsen in het land. Wie het verscheuren van de prooi in de Rijswijkse toren even niet kan aanzien, kan dus altijd zappen naar het nestje van familie koolmees.

De echte fans van Anton en Antonia niet. Die blijven trouw gekluisterd aan hun eigen webcams en kijken naar dit mooie schouwspel van moeder natuur in de Rijswijkse klokkentoren. 24 uur per dag, 7 dagen per week. En nu maar duimen dat de telefoonverbinding het dit jaar niet weer laat afweten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden